Tel Aviv Pride had duizenden deelnemers en 100.000 bezoekers dit jaar. Organisatoren lieten na afloop weten dat de parade van afgelopen vrijdag de grootste in de geschiedenis van de stad was. De massaal aanwezige politie was niet genoodzaakt in te grijpen. In tegenstelling tot andere jaren waren er dit jaar geen tegenprotestanten en was het vooral een groot feest in een van de meest tolerante steden in het Midden-Oosten.

Lady Gaga was de hoofdact van de Europride in Rome. Ze zong haar hit 'Born This Way' op het Circus Maximus en liet weten dat ze het een eer vond bij de Pride aanwezig te zijn. Ze noemde zichzelf een 'kind van diversiteit' en sprak zich fel uit tegen de nog altijd aanwezige discriminatie van homo's en lesbiennes in Italië. Vele van haar toeschouwers hadden eerder op de dag meegelopen in een urenlange parade door het historische centrum van de stad. Met honderdduizenden deelnemers en zonder noemenswaardige incidenten was het evenement uitermate succesvol te noemen.

Dat kon helaas niet gezegd worden van de twee Prides in Oost-Europa dit weekend. In de Poolse hoofdstad Warschau scholden extreem-rechtse tegendemonstranten de deelnemers aan de lokale Pride uit en gooiden ze naar hen met vuurwerk.

De eerste Gay Pride in de Kroatische kuststad Split liep ook niet van een leien dakje. Extremisten gooiden stenen, flesjes en eieren naar de deelnemers aan de parade. Dit allemaal een dag nadat Kroatië het groene licht heeft gekregen om onderdeel van de Europese Unie te worden. Staatstelevisie liet weten dat de politie goed ingreep en tientallen extremisten heeft gearresteerd. Helaas raakten toch enkele deelnemers aan de parade gewond en moesten verzorgd worden in het ziekenhuis. Het was voor het eerst dat Pride in het conservatieve Split plaatsvond, normaal is Zagreb het toneel van de parade.

 AN