“Vrijwel elke keer als ik met andere holebi’s praat buiten het Midden-Oosten, vragen ze zich af hoe het is om een lesbienne te zijn in Damascus”, schreef Amina Abdallah Araf al Omari in het eerste blogbericht. “Ik zeg altijd dat het niet zo gemakkelijk is als ik wilde dat het zou zijn, maar het is makkelijker dan het lijkt. Dat geeft natuurlijk een eindeloze stroom met vragen…”

Sinds Februari beschreef het blog ‘A gay girl in Damascus’ het leven van een lesbische activiste in Syrië. Al gauw kreeg het blog veel volgers en wereldwijde aandacht door de media en andere organisaties. Amina gaf zelfs een interview per email aan CNN en stemde in met een interview met een correspondent van The Guardian. Deze afspraak ging echter niet door, omdat ze bang was voor de geheime politie.

Toen het blog steeds meer lezers kreeg en het nieuws dat Amina zou zijn ontvoerd door de Syrische veiligheidsdienst, werd er een beroep gedaan om haar vrijlating. Ondertussen werden andere holebi-organisaties achterdochtig, aangezien niemand ooit van Amina had gehoord.

Al gauw bleek dat de foto’s van Amina, van een profiel van een jonge vrouw in Londen zijn geplukt. Zij zegt hier echter niets mee te maken te hebben en het blog werd ervan beschuldigd nep te zijn.

Naar aanleiding van de beschuldigingen is de echte auteur naar voren gekomen met een statement op het blog. Zijn naam is Tom MacMaster, een Amerikaanse student op de Universiteit van Edinburgh Schotland.

“Ik had deze aandacht nooit verwacht”, schreef hij. “Hoewel de stem wellicht fictioneel was, waren de feiten in dit blog dit niet, net zoals de situatie daar. Ik denk niet dat ik iemand gekwetst heb. Ik vind dat ik een belangrijke stem heb gecreëerd voor zaken waar ik veel om geef…Ik ben echter diep geraakt om de vele reacties.”

Veel Syrische activisten hebben echter kwaad gereageerd. Ze beschuldigen hem van het bagatelliseren en zelfs schade toebrengen aan hun zaak

“Als ik ooit ontvoerd word door mijn overheid zullen veel lezers het niks schelen omdat ik misschien een andere ‘Amina’ ben”, schreef een Libanese blogger.

Daniel Nassar, een redacteur van de Gay Middle East blog, schreef: “Vanwege jou, mr. MacMaster, zijn veel echte activisten in de holebi-gemeenschap onder de aandacht gekomen van de Syrische autoriteiten. Je hebt mijn stem weggenomen, mr. MacMaster, en de stem van anderen die ik ken”

MK / Bron: International Business Times