“Seksuele oriëntatie is geen keuze. Het is vooral neurobiologisch aanwezig bij geboorte”, zegt Jerome Goldstein. De directeur van het San Fransisco Clinical Research Centre sprak 3.000 neurologen aan tijdens de 21e bijeenkomst van de European Neurological Society (ENS) in Lissabon.

Met deze uitspraken wilde hij voor eens en altijd het debat stilleggen dat al decennia lang speelt; zijn homo’s zo geboren of gemaakt? Homoseksualiteit is een lastig biologisch spel. Er is namelijk geen evolutionair voordeel aan homoseksualiteit. Vanuit dit perspectief zou homoseksualiteit uitgeselecteerd moeten worden.

Ondanks alles, is het veelvoorkomend in het dierenrijk. Pinguïns staan bekend om hun levenslange band met een andere pinguïn van hetzelfde geslacht. Bonobo’s zijn zelfs geheel biseksueel. Mogelijke voordelen van homoseksuele relaties worden onderzocht. Zo kan homoseksualiteit problemen oplossen tussen mannetjes, als er een tekort aan vrouwtjes is.

In februari 2010 werd er een officiële verklaring gegeven dat “homoseksualiteit geen psychiatrische aandoening is”.  “Er is geen helder wetenschappelijk bewijs dat seksuele oriëntatie gewijzigd kan worden. Verder creëren zogenaamde geneeswijzen van homoseksualiteit  een omgeving waarin vooroordelen en discriminatie gedijen.”

De verklaring werd gegeven nadat een onderzoek onder 1.400 psychiaters en therapeuten aantoonde dat meer dan een op de zes medici had aangeboden homoseksuele gevoelens te verminderen of zelfs te genezen. Dit is gebeurd over een periode van een aantal jaar geleden tot anno nu. Professor Michael King, van de University College Medical School, was geschokt door de cijfers. “We hadden nooit verwacht dat dit gebeurde in dit tempo en we zijn erg bezorgd. Het is erbarmelijk, schadelijk en er is absoluut geen enkel bewijs dat het werkt.”

Therapeuten gaven aan veel minder snel de seksuele oriëntatie van iemand te veranderen als hierom nadrukkelijk werd gevraagd (1:25). Wanneer zij dit wel deden, was dit omdat zij onder druk werden gezet door de cliënt. Deze werd vaak gediscrimineerd en gepest.

Prof. King: “Als de therapeut niet wijs genoeg is om te zeggen dat dit een deel van iemand is en er niets ziekelijks aan is, wordt hij wellicht verleid om de geaardheid van iemand te veranderen. In plaats hiervan zou de therapeut moeten zeggen dat het erg jammer is dat de patiënt gepest wordt en hem aanbieden met de situatie te helpen.” 

MK / bron: Independent