Hoe is het om weer zelf te touren, met jullie eigen muziek?

Hattie: Het is weer even anders. Beide ervaringen zijn op hun eigen manier speciaal. Met Leonard werken is een geweldig hoofdstuk geweest in ons leven. Maar zelf spelen brengt een kans om de nummers van ons nieuwe album te laten groeien. We genieten van die reis.

Charley: Als we optreden met Leonard Cohen, is onze performance gefocust op zijn muziek, op zijn show. Tijdens ons eigen concert voelt het alsof dat we alle kanten op kunnen. Niet dat we meer relaxed zijn, maar de focus is anders. Het is meer vrij.

Hoe zijn de reacties op jullie nieuwe album ‘Savages’ tot nu toe?

Hattie: Geweldig! Dat mensen onze muziek luisteren en de tijd nemen om naar onze concerten te komen, is een grote eer. Tijdens het maken van een album voel je je regelmatig afgezonderd. Dat de muziek nu gedeeld wordt met anderen is de reden dat we muziek maken. Het voelt alsof je mensen probeert te bereiken en andersom.

Voor het eerst zijn jullie geen support act, maar zelfstandig op tournee. Zijn jullie zelfstandiger geworden?

Charley: We hebben wel vaker zelf opgetreden, maar dan meer in de buurt van Londen, waar mensen ons al kenden. Dankzij de drie jaar durende tour met Leonard zijn we op nieuwe plekken terecht gekomen en hebben we nieuwe mensen ontmoet. Die concerten hebben dit pad voor ons geopend. Nu gaan we opnieuw door Europa, met onze eigen muziek. Het is een kans waar we van genieten. Zeker nu het nieuwe album er is.

De Amstelkerk is wel iets anders dan de O2 Arena of The Colosseum, is het afkicken?

Charley: Het is totaal geen probleem! Ik voel me thuis op de kleinere locaties. Een O2 Arena maakt een gigantische indruk maar dat was met Leonard Cohen. Hij geeft iedereen het gevoel alsof er maar twee anderen in de ruimte zijn. Alsof hij direct voor jou zingt. Daarom voelt een concert in de Amstelkerk niet heel anders.

Proberen jullie dat zelf ook te doen in jullie concerten?

Hattie: Zeker! De sleutel is om vanuit het hart te zingen. Dat is wat Leonard doet en dat geldt ook voor onze eigen muziek.


Jullie hebben Savages geschreven terwijl jullie aan het touren waren, was dat lastig?

Hattie: We schrijven de nummers vanuit levenservaring. We hebben erg kunnen putten uit ervaringen en relaties die we voor de tour hebben meegemaakt. Daarnaast hielp het reizen naar nieuwe steden en het zingen van de nummers van Leonard ook mee om gevoelens op een nieuwe manier te kunnen beschrijven. Het klopt, als je jarenlang alleen maar op tournee bent, mis je de verbinding met mensen en het leven. Het is erg belangrijk om die verbinding zo nu en dan te herstellen.  

Charley: Er is tijdens een tournee veel tijd voor reflectie. Je spreekt niet met vrienden af, je hoeft geen huishoudelijke taken te doen. Dat heeft het creatieve proces wel versterkt.

Welk gevoel proberen jullie op Savages uit te dragen?

Charley: We hebben geprobeerd om in vrijheid te schrijven en uiteindelijk toch met een samenhangend album te komen. Achteraf lijkt het album te gaan over liefde, verlies en passie. Maar het was niet zo dat we van te voren tegen elkaar zeiden ‘daar gaan we over schrijven’. En dan heb je ook nog de nummers op Savages die mobiliseren. Die gaan over je stem, over jezelf en opkomen voor wie je bent en waar je in gelooft.

Had je het album met iemand anders dan je zus kunnen schrijven?

Charley: Dan zou het anders klinken. Er zijn een aantal nummers die we samen met iemand anders geschreven hebben, bijvoorbeeld 1000 Stars en Calling This A Life, maar wij hebben van nature een symbiose die ons elkaar laat uitdagen. Onze stemmen zijn vergelijkbaar maar anders. En dat geldt niet alleen voor hoe we klinken, maar ook voor hoe we denken. Die elementen bepalen hoe uiteindelijk onze muziek klinkt.

Jullie hebben getourd met Leonard Cohen en Sharon Robinson, twee van de beste songwriters van de vorige eeuw. Hebben zij bijgedragen aan dit album?

Charley: We hebben in 2007 eerder met Sharon geschreven. Dat ging toen fantastisch. Op die manier zijn we uiteindelijk ook bij de tour beland. Sindsdien hebben we helaas niet meer samen geschreven. Misschien gaat dat weer een keer gebeuren. Ik heb Leonard niet specifiek om advies gevraagd, maar hij heeft een overweldigende kracht en integriteit over zich, zelfs als hij kwetsbaar is. Dat heeft me erg geïnspireerd. Ik zou het niet in woorden kunnen zeggen, maar hij is zeker van invloed geweest.


Leonard Cohen The Webb Sisters and Dino Seldo

Jullie hebben 246 optredens samen met Cohen gegeven, hoe zijn jullie daardoor als artiesten gegroeid?

Hattie: Het constant terugkeren naar het moment, je bewust zijn van hoe je je voelt en wat je te bieden hebt, dat heeft me een bepaald bewustzijn gegeven. Constant hetzelfde concert doen, zonder je bewust zijn van de verschillende locaties, heeft me geleerd om in het moment te kunnen komen.

Charley: Het was gek om zo veel liedjes zo vaak te zingen. Op sommige avonden kon een nummer dat ik al 150 keer gezongen had, me opeens raken op een totaal andere manier. Opeens zo’n verschillende emotie voelen, heeft me een zeer verrijkende ervaring gegeven. Daarnaast natuurlijk het reizen naar zo veel verschillende culturen en landen en de interactie met de crew, al met al was het echt een magisch iets. Zelfs op de momenten waarop je het liefst alleen wil zijn of naar huis zou willen.

Jullie komen uit een zeer muzikale familie. De band waarmee jullie getourd hebben, bestaat uit de beste muzikanten ter wereld. Hebben jullie zo’ n omgeving nodig om optimaal te presteren?

Charley: We zijn gewend om in de buurt van muzikanten te zijn. Ook vanavond spelen we samen met onze broer, Brad. Ik weet niet in hoeverre we het nodig hebben, maar het trekt me zeker aan. Het leuke aan Cohen’s band was dat er geen plek was voor slechts een iemand om de ster te zijn. Neil Larsen is één van de beste Hammond B3-spelers, de artiesten kwamen van over de hele wereld, het was een gezamenlijke ervaring waarbij iedereen zich vereerd voelde om erbij te horen.

Jullie hebben getourd met Rufus Wainwright, die een kindje heeft met de dochter van Leonard Cohen. Het lijkt allemaal verbonden te zijn.

Charley: Dat is het ook wel. Het is een klein wereldje. Zeker de Canadese artiesten trekken elkaar aan. En de band was ook erg speciaal, zeker Javier Mas. Dat is zo’n geweldige artiest maar daarnaast ook een ontzettend warm persoon.

Wat is jullie favoriete nummer van Cohen?

Charley: Mag ik er meer dan een? Ik ben hebzuchtig als het om Leonard Cohen gaat. Ik kies ‘Hey That’s No Way To Say Goodbye’, de songtekst van dat nummer is ongelofelijk, en de akkoorden, alles!

Hattie: Voor mij is het Famous Blue Raincoat.

Wat zijn jullie plannen voor na deze tour?

Charley: Het heeft ons een stuk langer geduurd dan verwacht om dit album uit te brengen, momenteel zijn we ons vooral aan het focussen op de optredens en festivals die we spelen en we hebben nu ook weer wat tijd om vrienden en familie te zien en om weer even gek te doen. Voor nu gaan we vooral genieten van deze tour. Uiteindelijk komen de stukjes muziek die we tegelijkertijd schrijven vanzelf samen.

KS

Het nieuwe album van de Webb Sisters, Savages, is inmiddels in Nederland verkrijgbaar.