Het gaat vooral om de grootte van de Amygdala. Dit stuk controleert de emoties van een persoon. Het onderzoek is geleid door Jerome Goldstein. Hij wilde aantonen dat als de hersenen van homoseksuele mensen fysiologisch anders zijn dan die van heteroseksuele mensen, het idee dat ze geestelijk “afwijkend” zijn en veranderd kunnen worden moeilijker te handhaven is.

Goldstein baseerde zijn studie op eerder verrichte onderzoeken. Een hiervan is het onderzoek van Quazi Rahman, van de Queen Mary University in Londen. Hierin werd vastgesteld dat homo’s en heteroseksuele vrouwen over het algemeen een slecht richtingsgevoel hebben en waarschijnlijk meer navigeren met behulp van landpunten en het vragen om de richting. Het zijn de heteroseksuele mannen die halsstarrig aan de kaart blijven hangen. Verder zijn homo’s en heterovrouwen vaak beter in vloeiende verbale communicatie.

Simon LeVay, een homoseksuele neurologisch wetenschapper in San Diego vond structurele verschillen in de hypothalamus bij hetero- en homoseksuele mannen. Bij heteromannen is deze twee tot drie keer groter. De hypothalamus gaat over o.a. overlevingsdrang, seksuele oriëntatie en temperatuurregeling. Ook dit gaf dus wederom aan dat de hersenen van homo’s op die van vrouwen lijken. LeVay gaf wel toe dat het onmogelijk was te stellen of dit homoseksuele gevoelens veroorzaakte of dat dit een gevolg hiervan was. Om dit te bewijzen moest er vastgesteld worden dat dit verschil al vroeg in het leven van een individu aanwezig is, en het hierdoor mogelijk was de toekomstige seksuele oriëntatie vast te stellen.

LeVay was geobsedeerd door het feit dat als homo’s zo geboren zijn, het moraal van het discrimineren van homo’s ondermijnd zou kunnen worden. Hij geloofde dat een levensstijl gebaseerd op een aangeboren neiging in plaats van een bewuste keuze, veel moeilijker is te veroordelen.

Goldstein stemde hierin toe: “We moeten doorgaan met het brengen van resultaten over de verschillen of juist de overeenkomsten tussen hersenen van homoseksuele, heteroseksuele, biseksuele en transseksuele personen….De neurobiologie van seksuele oriëntatie, samen met andere studies heeft resultaten die veel verder gaan dan geaardheid.”

MK / bron: The Independent