Andrew Cuomo, de democraat die het homohuwelijk in New York introduceerde, heeft het voorstel prioriteit gegeven. Om het homohuwelijk te legaliseren is nog maar één stem nodig. Voor het stadhuis verzamelen advocaten zich die voor het gelijke huwelijk zijn. Zij zeiden te blijven demonstreren tot het huwelijk doorkomt.

“Samen zullen we ervoor zorgen dat iedere New Yorker kan trouwen met de persoon van wie hij of zij houdt”, zegt Stefan Friedman, woordvoerder van ‘New Yorkers United for Marriage’. “Wij vinden het bemoedigend dat er nog steeds een respecterende en productieve discussie staat over het homohuwelijk en we geloven dat we dichtbij een uitkomst zijn in de stemming.”

Veel partijen tegen het homohuwelijk maken de stemming moeilijk. Religieuze partijen hebben aangegeven dat het toestaan van het homohuwelijk de stabiliteit van het gezin zal ondermijnen.

Als het huwelijk doorkomt, is New York de zesde staat waar gelijke paren kunnen trouwen. De overige staten zijn Massachusetts, Connecticut, Iowa, New Hampshire en Vermont. Vier staten hebben geregistreerd partnerschap en in 39 staten is iedere vorm van homohuwelijk specifiek verboden.

Veel bekende New Yorkers, waaronder Burgemeester Bloomberg, Anna Wintour en sterren zoals Uma Thurman en Cyndi Lauper, hebben aangegeven het homohuwelijk te steunen.

MK