“Deze wettelijke omstandigheden zorgen ervoor dat homoseksuelen en transgenders vervolging riskeren als zij het met een dienstverlenende werker hebben over hun seksuele gezondheid”, meldt het rapport. “Deze zelfde omstandigheden geven de politie ook autoriteit om organisaties die deze diensten leveren, dwars te zitten. Zelf als patiënten naar de dokter gaan, ondanks het risico, is er nog steeds een tekort aan kennis over hiv en aids onder medici in lage- en middeninkomenslanden.”

WHO meldt dat homoseksualiteit illegaal is in 75 landen. Het rapport waarschuwt over de verspreiding van het hiv-epidemie onder homoseksuele mannen in Afrika, Azië, het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Meer dan de helft van de nieuwe infecties zijn veroorzaakt door onveilige seks. Homoseksuele mannen zijn volgens een analyse 19,3 keer vatbaarder voor hiv dan de algemene bevolking in de  lage- en middeninkomenslanden.

WHO heeft een lijst met aanbevelingen in het rapport opgenomen. Het is voor het eerst, dat er richtlijnen zijn gemaakt omtrent de hiv-epidemie onder homoseksuele mannen en transgenders in deze landen.

MK / Bron: Advocate