Het Huis van Afgevaardigden van New York, waar de Democraten de meerderheid hebben, had woensdag al ingestemd met het wetsvoorstel dat huwelijken van homoseksuele mannen en vrouwen mogelijk maakt. De Senaat, die in handen is van de Republikeinen, schaarde zich twee dagen later achter het voorstel, met 33 voorstemmers en 29 tegenstemmers.

De invoering van het homohuwelijk leidde tot feest bij honderden mensen die zich hadden verzameld bij het onder homo's populaire café Stonewall Inn in de stad New York. Een politie-inval daar in 1969 leidde tot rellen en betekende het begin van de Amerikaanse homorechtenbeweging.

In 2007 en in 2009 wees de Senaat van New York het homohuwelijk nog af. Twee jaar geleden stemden 38 van de 62 senatoren tegen het voorstel en vrijdag was het opnieuw spannend tot op het laatste moment.

De 29 Democratische senatoren die voor stemden, kregen vrijdagavond steun van vier Republikeinen. „Ik kan een persoon, een mens, niet dezelfde rechten onthouden die mijn echtgenote en ik hebben”, zo verklaarde de Republikeinse senator Mark Grisanti zijn instemming met het wetsvoorstel. In Albany, de hoofdstad van de staat New York, hadden voor- en tegenstanders van het homohuwelijk zich verzameld bij het parlementsgebouw in afwachting van de uitkomst van de stemming.

Het is de verwachting dat de wet snel van kracht zal worden. Dat gebeurt nadat gouverneur Cuomo zijn handtekening heeft gezet onder de wet.

Iowa, New Hampshire, Massachusetts, Connecticut en Vermont boden homoseksuelen en lesbiennes al de mogelijkheid om te trouwen, evenals het district Columbia, waarin de hoofdstad Washington ligt. In Californië woedt een juridische strijd over de openstelling van het huwelijk voor homo's. Delaware, Hawaï, Illinois en New Jersey kennen geregistreerd partnerschap. In 2004 was Massachusetts de eerste Amerikaanse staat die het homohuwelijk invoerde.

Michael Bloomberg, de burgemeester van de stad New York en een uitgesproken voorstander van het homohuwelijk, reageerde opgetogen na het besluit van de Senaat. „Dit is een historische overwinning voor gelijkheid en vrijheid”, aldus Bloomberg. De rooms-katholieke bisschoppen in de staat meldden daarentegen dat ze „diep teleurgesteld en verontrust zijn” door de uitkomst van de stemming. De RK Kerk stelt dat het huwelijk alleen bedoeld is voor een man en een vrouw.

Bron: Telegraaf