In 2009 werd er 371 keer aangifte gedaan van incidenten, waarvan 82 geweldsincidenten. In 2010 is dit echter 30 procent gestegen. Afgelopen jaar zijn er 487 meldingen binnengekomen bij de politie, waarvan 182 geweldsincidenten. Het aantal geweldsincidenten tegen homoseksuelen is daarmee verdubbeld.

Dat homo's vaker naar de politie stappen, wil overigens niet zeggen dat het geweld toeneemt, zegt een woordvoerster van de politie. 'We kunnen alleen zien dat de aangiftebereidheid toeneemt.'

Het COC wil stevige maatregelen treffen. Dennis Boutkan, voorzitter van COC Amsterdam, wil maatregelen om het geweld aan te pakken.

'Dat betekent een hoger wettelijk strafmaximum bij discriminerend geweld. Maar vooral ook: voorlichting op elke school, vanaf de basisschool. Gisteren bleek dat daar een overweldigende Kamermeerderheid voor is; het is cruciaal dat de regering er nu direct werk van maakt.' Aldus Boutkan.

Boutkan erkent dat een deel van de stijging wellicht te verklaren is uit de toegenomen aangiftebereidheid onder lesbiennes, homo's, bi's en transgenders . 'Maar ook dan is dit nog maar het topje van de ijsberg, want slechts één op de tien slachtoffers doet aangifte als haar of hem iets overkomt.'

MK / Bron: Parool