Al eerder schreven wij over het concept achter de vernieuwde lounge van Casper Reinders. In een interview met de horeca-ondernemer werd duidelijk dat Ludwig II een koffie/loungebar zal worden.

De voorkant doet dienst als koffiebar en zal dagelijks vanaf 14.00 uur in de middag open zijn. Aan de achterkant komt het loungegedeelte, dat van donderdag t/m zondag geopend zal zijn voor het trendy homopubliek.

Sprookjeskoning

De naam “Ludwig II’ is zorgvuldig gekozen. Als we de geschiedenisboeken induiken, leren we het volgende over deze koning van Beieren, wiens bijnaam “de  sprookjeskoning” luidde:

Lodewijk II van Beieren (Ludwig der Zweite, of simpelweg Ludwig II) besteeg reeds op 18-jarige leeftijd de troon en profileerde zich al snel als verspreider van kunst en cultuur. Zijn extravagante manier van leven en vele uitgaven ruïneerden de staatsfinanciën. Feit en fictie waren voor hem één geworden. Onhandelbaar en onder huisarrest stierf Lodewijk een mysterieuze dood.

Luchino Visconti maakte de film Ludwig (1972) over het leven van Lodewijk II, met Helmut Berger als Lodewijk en Romy Schneider als keizerin Elisabeth, waarin hij de vermeende homoseksuele relatie van Lodewijk met zijn lakei Richard Hornig duidelijk in beeld brengt.

Kwaliteit voorop

Reinders wil met dit vernieuwende concept bijdragen aan meer diversiteit in de Reguliersdwarsstraat. Net zoals in zijn andere horecagelegenheden, wil hij vooral hoge kwaliteit bieden, zowel qua interieur, personeel als qua muziek.  Voor de invulling van dat laatste, heeft hij voor de donderdag en zondag DJ Monte la Rue, die al meer dan 12 jaar aan de wereldtop staat van de betere lounge- en chillmuziek en DJ Manga, bekend om zijn muzikale diversiteit (“zolang het maar warm, sexy en soulful is”) aangetrokken. In het weekend kan het publiek iets steviger muziek verwachten van Dikky Vendetta en Miss Wendy. De eerste draait “true house music”, wat in Vendetta’s geval staat voor groovy sounds en deep dirty beats. Miss Wendy’s stijl laat zich het beste omschrijven als een diversiteit aan club-electro, tribal met techno-trance invloeden en –kenmerkend voor haar stijl- altijd met een sterke bass.

Qua kwaliteit moet Ludwig een horecazaak worden die zich kan meten met horecagelegenheden die in steden als Barcelona en Berlijn toonaangevend zijn. Een gay bar met internationale allure dus.

MK