“Ik hou van voetbal. Op mijn zesde stond ik al in het doel en vanaf mijn veertiende fluit ik wedstrijden. Sinds die tijd weet ik dat ik scheidsrechter wil worden en dat ik de top in het vak wil halen. Na het gymnasium koos ik bewust voor een sportopleiding. Ik leg de lat vrij hoog. Ooit hoop ik de finale van de Champions League of het WK te leiden. Of dat lukt? Dat hangt af van zoveel factoren.

Om de top te kunnen halen is veel nodig. Ik zit in een groep talentvolle scheidsrechters van de KNVB en heb een persoonlijke coach met wie ik mijn prestaties evalueer. Om mijn conditie op peil te houden train ik veel en ik leid soms vier wedstrijden in tien dagen in het Nederlandse en Belgische betaalde voetbal.

In een wedstrijd heb ik te maken met heel veel factoren die in en buiten de wedstrijd en in mezelf een rol spelen. Hoe is het gedrag van de afzonderlijke spelers? Hoe is bijvoorbeeld de stemming op de tribune? En hoe ga ik om met een verkeerde beslissing die ik ook wel eens neem? Al die krachten spelen op elkaar in. Het geeft mij een kick om daar mee om te gaan en de wedstrijd tot een goed einde te brengen.

Vaak trek ik mijn eigen plan en weet ik wat ik wil. Het scheidsrechtersvak biedt mij een grote afwisseling. Ik verleg graag grenzen en ben een leider. Juist als scheidsrechter kan ik mijn onafhankelijkheid en talenten nog verder ontwikkelen. Ik ben assertief en kan snel situaties analyseren en toetsen aan de spelregels. Verbaal ben ik sterk en lastige situaties los ik graag met humor op. Ik denk dat ik goed overkom op het veld. Goed waarnemen, rustig blijven en controle houden; dat zijn kwaliteiten die goed van pas komen in mijn werk.

Mijn homogevoelens hebben geen invloed op mijn ambitie om topscheidsrechter te worden en een wedstrijd goed te kunnen leiden. Ik heb geen reden om het te verbergen. Ik wil er volledig open over zijn. Lange tijd was ik helemaal niet bezig met vriendinnen en verkering; uitgaan deed ik niet. Ik was vooral op en rond de sportvelden te vinden. Ik wist al helemaal niet dat ik homoseksuele gevoelens had. Een vriend moest me er zelfs op wijzen dat ik verliefd was op een goede vriend. Aanvankelijk geloofde ik daar niks van. Pas toen ik er over na ging denken realiseerde ik me dat ik inderdaad onbewust verliefd was. Op dat moment ontdekte ik dat ik op mannen val. Het heeft nog wel even geduurd voordat ik het helemaal accepteerde.

Deze zomer bezocht ik voor het eerst de Gay Pride in Amsterdam, ook omdat er een boot met topsporters meedeed. De optocht droeg een duidelijke maatschappelijke boodschap uit. Sommige media doen daar dan toch weer op een clichématige manier verslag van en tonen vooral de extravagante boten. Dat vind ik jammer.

Ik hoop een voorbeeld te zijn voor andere sporters met homoseksuele gevoelens. Mijn boodschap is: wees wie je bent. Wellicht neemt dan in de sportwereld het taboe op openlijk homo-zijn af. In mijn scheidsrechtersgroep heb ik verteld dat ik ging meewerken aan deze rubriek. De reacties waren alleen maar positief; mijn collega’s vinden het stoer dat ik uit de kast kom. Ook de KNVB staat helemaal achter mijn stap en daar ben ik blij mee. Dat geeft mij ontzettend veel energie.

Weet je wat nodig is? De KNVB en de clubs moeten actief werk maken van de acceptatie van homo’s in de voetballerij. Daarmee verbetert het sportklimaat voor iedereen. Dit is het moment om stappen te zetten. Juist nu er werk gemaakt wordt van het streven om homoseksualiteit in mannelijke teamsporten zichtbaar en bespreekbaar te maken. Als bonden en clubs het als vanzelfsprekend accepteren dat er homo’s op hoog niveau sporten, volgen de supporters vanzelf.

Ik geloof niet dat mijn coming out gevolgen heeft voor een internationale carrière als scheidsrechter, omdat de UEFA en FIFA mij beoordelen op mijn kwaliteiten en niet op mijn seksuele voorkeur. Net zo min als huidskleur, afkomst of religieuze achtergrond een rol spelen. Als niemand zijn nek uitsteekt, weet je zeker dat er niets verandert. Mocht ik daardoor buiten de boot vallen: So be it. Ik blijf wie ik ben.

Voor eventuele negatieve reacties van supporters ben ik ook niet bang. Sommige supporters moeten nu eenmaal hun emoties kwijt, of ik er nu sta of een collega scheidsrechter. Nu zingen supporters helaas wel eens ‘Sanders, Sanders, je moeder is een hoer!’ Scandeer dan liever: ‘Sanders, Sanders, je bent een homo!’ Dat is tenminste waar!” 

Auteur: Huub ter Haar

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Helden, het magazine over de mens achter de sporter, op 10 december 2009.

Meer portretten van homosporters zijn te lezen in het boek Gelijkspelen. Het boek is geschreven door Huub ter Haar en is te bestellen op: 
http://www.uitgeverijpepijn.nl/item-552. Wil je ook meewerken als topsporter? Mail met redactie@gay.nl !

Het jaar 2011 is door Gay.nl uitgeroepen tot themajaar sport. Het komende jaar zullen er maandelijks interviews, columns, aankondigingen en artikelen met betrekking tot homoseksualiteit en sport worden geplaatst. Heb je een bijdrage? Mail de redactie op redactie@gay.nl !