Natuurlijk zijn er de mensen die zeggen dat je hem ook gewoon kunt opknopen of afschieten. Maar populairder zijn de volgende kreten: Dit kan alleen in Nederland. Smerig land. Waar gaat het heen met dit land? Dit land is door en door verrot. Dit is een ziek land met zieke rechters. Ik word kotsmisselijk van dit land. Wat is dit voor land? Word wakker Nederland! Et cetera.

Nu vraag ik me dat ook wel eens af, maar om andere redenen. Eigenlijk is het vrij simpel. René M. wordt verdacht van het in bezit hebben en verspreiden van kinderporno. Het in beslag genomen materiaal maakt gewoon deel uit van zijn dossier. En verdachten hebben recht op inzage in hun dossier om zichzelf te kunnen verdedigen. Eén plus één is twee. Dat gaat zo in een rechtsstaat.

Gelukkig hebben we die nog in Nederland, al lijkt het soms alsof de internethelden op de website van Powned hem het liefst willen afschaffen. Behalve trouwens als Geert Wilders voor de rechter moet verschijnen, want die heeft natuurlijk wél recht op een eerlijk proces. Als enige.

Het schreeuwlelijke deel van de bevolking wil voortdurend voor eigen rechter spelen. En men spreekt recht met de onderbuik.

Volgens een duidelijk stramien, maar toch willekeurig. Vrijheid van meningsuiting is er alleen voor medestanders. Vrijheid van godsdienst geldt niet voor mensen die een moskee willen bouwen. En pedofielen hebben al helemaal geen rechten. 

Want als de onderbuik ergens duidelijk over is, dan is dat het wel. Pedofielen zijn het laagste van het laagste. Untermenschen. Wezens die op de meest gruwelijke manieren gemarteld mogen worden voor ze een enkeltje hel toegestopt krijgen. Begin op Geenstijl over een pedofiel en de saaie raamambtenaar die daar de hele dag zit te F5'en verandert in een moordlustig monster.

De onderbuik moet sowieso al weinig hebben van dingen die 'anders' zijn. Dingen die hij niet begrijpt. Hij vindt homoseksualiteit vies, maar tolereert het zolang het niet al te zichtbaar is. Hij vindt de islam eng, maar gaat geen moskeeën in brand steken. 

Homo's mogen achter de voordeur seks met elkaar hebben. Moslims mogen achter de voordeur hun religie belijden. Zo tolerant is de onderbuik vaak nog net. Die tolerantie is er voor pedofielen niet. Dat zij geen seks met kinderen mogen hebben, lijkt me duidelijk. Dat vind ik ook. Maar de onderbuik gaat verder dan dat.

“Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen”, luidt het beroemde citaat van Voltaire.

Dat de onderbuik van die wijsheid reeds afscheid had genomen, wisten we al wel. Wilders mag de Koran met Mein Kampf vergelijken, maar de PVV fascistisch noemen mag niet. Het is dus niet verrassend dat ook pedofielen hun mening niet mogen uiten.

Toen er een pedopartij werd opgericht, explodeerde de onderbuik zo'n beetje van woede. Deze partij moest onmiddellijk verboden worden. Toch riep de partij niet op om seks met kinderen te hebben en dus de wet te overtreden. Men wilde enkel de wet veranderen door seks met kinderen vanaf 12 jaar toe te staan. Dat is wat politieke partijen aan de lopende band doen: proberen de wet te veranderen. Natuurlijk zou het de pedopartij nooit gelukt zijn. Maar het uitspreken van de ideeën ging al te ver voor de onderbuik.

De kans is groot dat u het tot nu toe best met de onderbuik eens bent. Maar ik ben bang dat het nog een stap verder gaat.

Ik denk dat pedofielen van de onderbuik niet eens mogen dénken wat ze willen. Nu is het moeilijk te bewijzen wat iemand denkt. Het probleem is echter dat de onderbuik alleen aan wettig en overtuigend bewijs hecht als het hem uitkomt. Een vermoeden is dus al genoeg om in te grijpen. De onderbuik zet al veel vormen van onze kostbare, maar broze vrijheid onder druk. Dat is erg genoeg. Maar de vrijheid van gedachte is toch echt wel het minimum dat we een elkaar moeten gunnen. 

Test daarom uw eigen onderbuik eens. Stel dat een pedofiel beseft en erkent dat hij van kinderen af moet blijven. Dat maakt hem ongelukkig, maar zijn hele leven houdt hij zich gedisciplineerd in. Mag hij er dan wel over fantaseren?

Roelof Smit