Suriname parlementslidParlementslid Ronny Asabina heeft deze opmerkelijke uitspraak gedaan tijdens een spreekbeurt van Alice Amafo, de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Asabina, die deel uitmaakt van de regerende coalitie, onderbrak de minister om haar het volgende te vragen: "Wat is het anti-homobeleid van de regering Bouterse? Homoseksualiteit is een ziekte, een afwijking. Het erkennen van het homohuwelijk is een Europese epidemie." Minister Amafo liet ook al eerder weten geen voorstander van homoseksualiteit te zijn, vanuit haar Christelijke geloof.

De uitspraak zorgde voor veel ophef in Suriname. Asabina oogstte zowel zware kritiek als ook bijval. "Hij verwoordt de mening van het volk," citeert dagblad de Ware Tijd een ondervraagde. De Surinaamse belangenvereniging voor homo's 'Suriname Men United' is echter erg ontzet. "Zulke uitspraken voelen als een dolksteek in onze rug, waar is de broederschap naar die homobroeder gebleven?," aldus voorzitter Kenneth van Emden.

Asabina meldde dinsdag dat hij geen afstand van zijn uitspraken zal doen. "Homoseksualiteit moeten we met wortel en tak uitroeien in Suriname. Het was gisteren niet goed, vandaag niet en in de toekomst ook niet," aldus de parlementariër tegen de Wereldomroep.

AN/Bron:Wereldomroep