Indore IndiaWe kennen in de westerse wereld natuurlijk allemaal Kelly uit Big Brother of recentelijk Chaz Bono. Mensen die in het verkeerde lichaam geboren zijn en zich laten ombouwen. In India is het de omgekeerde wereld. Hier bekijkt men het niet vanuit het kind maar vanuit zichzelf, met desastreuze gevolgen.

Rijke ouders reizen met hun dochters naar de stad Indore voor een geslachtsveranderende operatie. Het gaat hierbij om erg jonge meisjes tussen de een en vijf jaar oud. In het ziekenhuis maken chirurgen van de vrouwelijke geslachtsorganen een penis en daarna worden de kinderen met hormonen behandeld.

In India genieten zonen aanzienlijk meer aanzien dan dochters. Jongens worden als kostwinners gezien en meisjes vooral als financiële last. Hierdoor werd er in het verleden veelvuldig abortus gepleegd als er een dochter op komst bleek. Om dit tegen te gaan, heeft India geslachtstesten verboden op ongeboren baby's, desondanks worden deze testen nog steeds uitgevoerd.

Artsen gebruiken als smoesje voor de operaties dat er een wanverhouding bestaat tussen de inwendige en uitwendige geslachtsorganen. Het gaat hier echter alleen om geld, zeven dokteren hebben inmiddels 200 tot 300 meisjes te hebben veranderd in jongens. Op een na waren deze meisjes alleen onder de veertien jaar, tot die leeftijd mogen ouders beslissen over operaties van een kind. Vanaf hun veertiende hebben de kinderen zelf ook inspraak.

Psychologen waarschuwen intussen over de gevolgen van deze operaties. Naast onvruchtbaarheid kunnen de kinderen later grote psychologische problemen krijgen. Een ouder die zijn dochter op tweejarige leeftijd liet ombouwen zegt echter: "Ik denk dat mijn kind een normaal leven kan leiden omdat het zich toch niets van de operatie herinnert."

De minister-president van Madhya Pradesh, de deelstaat waartoe Indore behoort, wil weten of deze operaties echt uitgevoerd worden en zo ja of deze legaal zijn.

AN/Bron:Nederlands Dagblad