"Rio is volgens burgemeester Eduardo Paes een stad zonder vooroordelen. 'Het is een stad die open staat voor alles en iedereen'. In februari stelde Paes een secretariaat in voor 'diversiteit', geleid door de homoseksuele modeontwerper Carlos Tufesson. Hij noemt Rio niet alleen 'de meest sexy bestemming op aarde', maar ook een plaats waar tolerantie de dagelijkse gang van zaken is.

Achter de motieven van Rio om homohoofdstad van de wereld te worden gaat echter meer schuil dan tolerantie en homovriendelijke initiatieven. De overheid ruikt namelijk geld. Vorig jaar bestond 25 procent van de toeristen die naar Rio kwamen uit homoseksuelen, oftewel: 880.000 mensen. Dat moeten er veel meer worden, als het aan opkomende markt Brazilië ligt. 'Iedereen die geld wil verdienen zou er goed aan doen een homo-vestiging te openen. Of dat nou een bar, een discotheek of een restaurant is. Het wordt gegarandeerd een succes', aldus Tufesson."

Gelukkig is Amsterdam niet de enige liberale stad waar discriminatie nog steeds heerst. Ook Rio heeft er last van. In Rio moeten homo's vooral oppassen voor de rechtse, katholieke tegenstanders van hun 'levensstijl'. Vorige maand nog deed een parlementslid een poging om discriminatie tegen homo's minder strafbaar te maken. 

'Als we allemaal gelijk zijn, met dezelfde rechten, dan heb ik ook het recht om geen homoseksuele werknemer in mijn bedrijf te willen', aldus het parlementslid. Silas Malafia, een prominente evangelist in Rio, ging vorig jaar een stap verder. Ze voorzag zeshonderd reclameborden in en rond de stad met de tekst: 'Ter verdediging van het gezin: God creëerde man en vrouw voor het behoud van het menselijk ras'.

Het ziet er naar uit dat zowel Amsterdam als Rio nog aan wat zaken moeten werken voor er over 'homohoofdstad' gesproken mag worden. 


Bron: Volkskrant