New York was op 24 juni de zesde Amerikaanse staat waar het homohuwelijk legaal werd verklaard. Een groots moment voor veel homoseksuele koppels die juist deze nieuwe wetgeving als dé erkenning van liefde voor iemand van hetzelfde geslacht zagen. Verwacht wordt dat, na de instemming met de wet van deze grote staat, andere staten in Amerika snel zullen volgen. 

Maar zolang er geen nationale wetten voor het homohuwelijk zijn, zijn er ook veel problemen. De LA Times neemt als voorbeeld een homostel dat trouwt in New York en daarna naar Californië verhuist. Californië wijzigde de regelgeving rond het huwelijk in november 2008. Daarvóór was korte tijd het homohuwelijk legaal, nu niet meer. Een homostel dat dus vóór 2008 in een andere staat legaal trouwde, blijft dat in Californië ook volledig. 

Maar dat is weer anders als het huwelijk pas na die datum en in een andere staat plaatsvond. Dan ben je in Californië min of meer samenwonend - met alle voordelen en nadelen - maar krijg je geen 'getrouwd'-etiketje. Uiteindelijk kent Californië vier verschillende van zulke hokjes, die allemaal weer zijn getoetst aan de federale wetgeving.

Uitkering
Want dat is nog zo'n moeilijkheid: mensen van hetzelfde geslacht die trouwen kunnen dan voor de staat wel legaal in de echt verbonden zijn, dat hoeft niet te gelden voor federale begrippen. Het gevolg daarvan kan zijn dat degene die na de dood van een echtgenoot achterblijft, geen recht heeft op bepaalde uitkeringen. 

En dan is er nog die echtscheiding. De verwarrende wetgevingen in Amerika veroorzaken wel degelijk ongelukkige huwelijken, bericht CNN. Want in een andere staat - maar een klein stukje van de vorige woonplaats vandaan - kan het ineens onmogelijk zijn te scheiden. 

Bron: De Volkskrant