De Amsterdam Gay Pride staat dit jaar in het teken van ‘All together now’. “We zijn hard op weg om Amsterdam weer te laten bruisen”, zegt Irene Hemelaar, voorzitter van Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay. “Met de heropening van de Reguliersdwarsstraat heeft ook het uitgaansleven een enorme impuls gekregen. De Amsterdam Gay Pride laat zien dat emancipatie en feest hand in hand gaan. Alleen samen kunnen we Amsterdam weer Gay Capital maken.”

Met een negen dagen duurt het evenement dit jaar langer dan ooit. De Amsterdam Gay Pride gaat zaterdag 30 juli om 21.00 uur feestelijk van start met het Officiële Openingsfeest in bar Havana in de Reguliersdwarsstraat. Eerder die dag is er in het Mint Hotel een openingsreceptie voor genodigden. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus zijn er in de hele stad straat- en pleinfeesten. Het evenement wordt zondag 7 augustus afgesloten met het slotfeest op het Rembrandtplein.

De botenparade vindt plaats op zaterdag 6 augustus. Afgelopen jaren zagen een half miljoen bezoekers hoe tachtig versierde boten door de Prinsengracht voeren. Bijzonder dit jaar is de deelname van Defensie. Voor het eerst varen militairen in uniform met een eigen boot mee tijdens de botenparade. De boot is een initiatief van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK).

De Amsterdam Gay Pride is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse evenement van Amsterdam. Dit jaar meldde een recordaantal van 220 organisaties zich aan voor de botenparade. Zaterdag 6 augustus trekken 80 versierde boten door de grachten van Amsterdam. 

Tijdens het feestweekend van 5, 6 en 7 augustus staat het grootste podium net als vorig jaar op het Rembrandtplein. Onder meer DJ Jean, Lucien Foort, Willeke Alberti, Patricia Paay en Gregor Salto treden hier op. Ook er is er de finale van de Mister Gay Netherlands-verkiezing op de vrijdag. Het volledige programma lees je op www.noirblanc.info