Het document bevat veel gevoelige informatie, waaronder welk aantal beveiligers wanneer op welke plek staat, mogelijke dreigingen, aandachtspunten, geschatte bezoekersaantallen en contactgegevens van beveiligers, verantwoordelijken en organisatoren.

De fout is extra gevoelig omdat juist vanuit veiligheidsoogpunt er een tsunami aan nieuwe regels en voorwaarden op de ondernemers is afgevuurd die hoge kosten met zich meebrengen.

Rembrandtgebied
Uit het beveiligingsplan blijkt tevens dat ook de gemeente en het beveiligingsbedrijf het Rembrandtplein en omgeving als het belangrijkste feestgebied van de Gay Pride ziet. Op de zaterdagavond verwachten ze op het Rembrandtplein het grootste aantal bezoekers.

Dat het podium op het Rembrandtplein er staat, was lange tijd niet zeker. Het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam is ten opzichte van vorig jaar overgestapt op het drie keer zo dure 'evenementengras'. De gedachte erachter is dat het gras evenementen als de Gay Pride aankan.

Het nieuwe gras komt echter met een gebruiksaanwijzing die meer dan dertig extra voorwaarden bevat. Deze voorwaarden gaan bijvoorbeeld over het meerlaags afdekken van het gras en stellen dat het podium handmatig moet worden opgebouwd. Dit houdt in dat er geen enkele heftruck of kraan gebruikt kan worden waardoor er vanuit arbeidsveiligheid discutabele situaties ontstaan. Feitelijk doet het eventgras daarmee het tegenovergestelde van wat het beoogt: het maakt events bijna onmogelijk in plaats van mogelijk.

De Telegraaf schrijft donderdagochtend dat de gemeente uit de bocht lijkt te vliegen. Ingewijden stellen de vraag of het organiseren van een Pride nog wel kan in Amsterdam met een gemeente die de controle vergaand wil invoeren.

Aanpassingen
Op vragen van Gay.nl antwoordt RV Security, het beveiligingsbedrijf van de Gay Pride, dat het aan organisator ProGay is of het plan nu moet worden aangepast. De woordvoerder van ProGay was op moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar.

KS