Brazda woonde in een instelling voor ouderen in Bantzenheim, in het noordoosten van Frankrijk. De begrafenis vindt volgende week plaats in Mulhouse. Naar zijn laatste wens, zal hij gecremeerd worden en zal zijn as naast die van zijn levenspartner geplaatst worden. Deze overleed in 2003. 

Afgelopen april werd Brazda nog gekroond tot ridder in de Legioen van Eer, de meest prestigieuze Franse onderscheiding. De man, die in 1960 de Franse nationaliteit kreeg, werd destijds samen met zo'n 10.000 anderen door Hitler gedeporteerd wegens hun seksuele geaardheid.

De nazi's zagen homoseksualiteit als onrein en een bedreiging voor het voortbestaan van het Arische ras. Net zoals joden verplicht werden een ster te dragen, zo moesten homoseksuelen herkenbaar zijn door een roze driehoek op hun kleding aan te brengen. 

Brazda verbleef van 1942 tot 1945 in het concentratiekamp Buchenwald. Na zijn bevrijding emigreerde de in Duitsland geboren man naar Frankrijk, waar hij tot zijn dood zou wonen. Pas in 2008 onthulde Brazda de reden voor zijn deportatie naar Buchenwald in het openbaar.

Kijk hieronder naar wat beelden uit die periode.

 

Bron: Volkskrant/Youtube