Homo vogelsDe zebravinken zijn kleurrijke en uiterst vocale vogels die zingen voor hun partner, om de onderlinge band te versterken. Uit onderzoek bleek dat de homoseksuele paartjes daarbij niet onderdoen voor de heteroseksuele paartjes. Ook bouwden de homoseksuele vogels op eenzelfde manier een nest als hun heteroseksuele gelijken.

Dr. Julie Elie van de Berkeley Universiteit(in Californië) vertelde aan BBC Nature dat de relaties bij dieren niet zo simpel zijn als alleen mannetje-vrouwtje om te paren, zelfs niet bij vogels.

Elie en collega's van de Universiteit van Saint-Etienne brachten zebravinken groot in groepen van hetzelfde geslacht. Meer dan de helft van die vogels paarden daarna ook met een vogel van hetzelfde geslacht. In het volgende deel van de studie lieten de onderzoekers de mannelijke homoseksuele paartjes kennismaken met vogels van het andere geslacht. Van de acht mannetjes in een homoseksuele relatie, waren er vijf die de vrouwtjes simpelweg negeerden en bij hun partner bleven.

Dit onderzoek is natuurlijk niet de eerste keer dat er wat bekend wordt over homoseksueel gedrag bij dieren. In monogame meeuwen en albatrossen hebben sommige vrouwtjes wel seks met mannetjes, maar blijven verder samen met een ander vrouwtje om een nest te bouwen. Een van de bekendste voorbeelden van homoseksualiteit bij dieren waren de pinguïns Roy en Silo in New York's Central Park Zoo. Zij bouwden samen een nest en broedden zelfs een bevruchte eicel uit die een van de verzorgers bij hen in het nest had gelegd.

AN