Zoveel mensen gingen vanaf april actief bij Gucci, D&G, H&M of Wehkamp op zoek naar de nieuwste zomermode. April was heerlijk heet en dat verleidt tot kopen; van slippers tot slips, van katoenen overhemd tot baddoek. Alles in het nieuw om mooi voor de dag te komen op strand, terras, straat, werk of bbq-feest. Maar helaas, (en I know; er is al veel over geschreven maar;) de regen kwam al snel, de regen bleef maar komen en de regen is er nog steeds. Hier op het Lange Voorhout (dat ken je wel toch) liggen zo goed als alle bladeren van de bomen bruin op de grond. What the F... Het is op moment van schrijven zaterdagochtend, mistig en grauw. Ik hoor nu eigenlijk in een t-shirt met korte broek naar het terras te strompelen na een zomeravondfeest op het strand. Met het zand nog tussen mijn tenen en het rose-bier nog naproevend in mijn mond hoor ik een scrambled eggs te bestellen. Helaas, het is mij niet gegund. Ik zit in een trui van vorig seizoen achter mijn laptop.

Ik heb niet eens zoveel aangeschaft voor mijn zomergarderobe, maar de grote schoonmaak had ik al wel gedaan. Mijn kledingkast ging van 110% naar 70 % in een dag waarin in me kapot heb gezweet. Leger des Heils blij en ik wachtte op het moment dat ik leuke nieuwe items zag (amper gebeurd dus). 

Voor mij is deze zomer dus, op het slechte weer na, niet zo'n ramp. Maar al die arme modepopjes die direct bij binnenkomst van de zomercollecties hun slag hebben geslagen. De popjes die niet konden wachten op de uitverkoop of wellicht tot de mooie items binnenkwamen, maar direct als een malle zijn gaan kopen in de veronderstelling dat de zon het vol zou houden en hun lekkere kadetten wit zouden blijven in een fijn zwembroekje en hun benen mooi bruin boven de nieuwe slippers. De mensen die niets meer in hun kast hadden van vorige zomer en dus nu maar zijn gaan hamsteren om toch deze zomer dan maar iets aan te kunnen en daar hun zuurverdiende geld in hebben gestoken. De mannen die de hele winter op sla hebben geleefd en geen gezellige bitterbal hebben willen eten om de zomer hun lijf te tonen opdat men hun opeens interessanter vindt dan iemand die heeft genoten van zijn of haar eten. De prijzen van de sportschool zijn al zo hoog en met de prijs van de extra-afslankende shakes was het niet meer mogelijk de zon op de zoeken in Lesbos of Rimini.

Ik vind dat deze groep een gironummer moet krijgen waarin claims van sportschoolabonnementen, witte tanden-klinieken, afslankpillen, zwembroekartikelen en zonnebrandcrèmes vergoedt worden. Al die mensen die hun geld in deze zomer hebben gestopt maar geen zon hebben meegekregen... Ik lig er wakker van, leef met ze mee, denk aan ze en bidt voor ze.

Dit kan zo niet langer!

Allan Vos