Geweld tegen homo's op homo-ontmoetingsplaatsen blijft voor het overgrote deel verborgen, omdat de mannen vaak geen aangifte doen uit angst dan uit de kast te moeten komen.

“Naar schatting tachtig procent van de bezoekers aan een homo-ontmoetingsplaats leidt een heteroleven”, zegt Marja Lust van Roze in Blauw, het homonetwerk van de Amsterdamse politie. “De meeste mannen kiezen bewust voor de anonimiteit van zo’n ontmoetingsplaats. De drempel om je bij de politie te melden als je er bent beroofd of in elkaar geslagen, is daardoor extra hoog. Je moet dan bekendmaken dat je homoseksuele contacten hebt, terwijl ze dat juist geheim willen houden.” Het maakt de mannen een makkelijk doelwit voor chantage.

Ook de locaties van homo-ontmoetingsplaatsen maken de mannen een makkelijk doelwit voor geweld. Neem bijvoorbeeld De Oeverlanden, een overgeschoten reep natuur tussen de Nieuwe Meer en de A4 van Amsterdam naar Schiphol. Daar werd afgelopen donderdag nog een 63-jarige man ernstig mishandeld. De politie bevestigt dat het om homogerelateerd geweld gaat. De ontmoetingsplaatsen zijn veelal afgelegen plekken die slecht verlicht zijn. “Dat maakt de bezoekers extra kwetsbaar voor geweld”, zegt directeur Koek [sic] van Dijk van COC Nederland.

Niettemin is het aantal meldingen van geweld tegen homo’s de afgelopen jaren fors gestegen. “De cijfers worden verzacht doordat de bereidheid tot het doen van aangifte is gestegen”, zegt Van Dijk.

Lees meer op de website van Metro, klik hier.

Bron: Metro