De zogenoemde driehoek, die bestaat uit de burgemeester, justitie en de politie, gaf nogmaals toe op vier punten fouten te hebben gemaakt. Dat schreven ze al in een brief die vrijdag werd verstuurd. Officier van Justitie Susanne Terporten erkende dat ze een onvolledig dossier naar het gerechtshof in Arnhem had gestuurd. Terporten zei dat het OM de werkwijze daarna heeft aangepast.

Volgens Wolfsen heeft er een „veelheid van interventies” plaatsgehad, maar is de driehoek gestuit op gebrek aan bewijs, gebrek aan getuigenverklaringen en de grenzen van het strafrecht. Dat het de driehoek niet is gelukt het vertrouwen van het homostel te winnen, ziet hij als het belangrijkste punt waarop is gefaald. Voortaan wordt vanaf het begin een vertrouwenspersoon aangesteld, zei hij.

Dat pas na 8 maanden een getuige werd gehoord, noemde politiechef Johan van Renswoude „ronduit een misser”. Hij zei dat de de politie flink met de neus op de feiten is gedrukt en beloofde „nog niet klaar te zijn” met de jongens die het stel wegpestten.

De raad had vooral technische vragen over hoe is gereageerd op aangiften en meldingen. Er was veel aandacht voor de rol van de wijkagent en voor het ophangen van 'heimelijk opgestelde' opsporingscamera's in de wijk, wat pas laat gebeurde. Wolfsen gaf vrijdag al toe dat die te laat zijn geplaatst.

Ton Daalhuizen, een van de twee belaagde mannen, zei na afloop „geen genoegdoening” te voelen over de verklaring van de driehoek.

De Utrechtse gemeenteraad praat dinsdagmiddag verder met de burgemeester tijdens een commissievergadering.

Bron: De Telegraaf