Eind mei ontstond grote commotie in de Amsterdamse gemeenteraad, toen bleek dat er twee weigerambtenaren in dienst waren van de gemeente Amsterdam. Het COC besloot toen onmiddellijk om de gemeente van de lijst af te halen van weigervrije gemeenten en sprak met verantwoordelijk stadsdeelwethouder Mauer (D66). Ook werden vragen gesteld in de Gemeenteraad. Verantwoordelijk wethouder P&O Eric van der Burg (VVD) maakte in de raad duidelijk de weigerambtenaren onacceptabel te vinden en naar een oplossing te zoeken.

Die oplossing is nu dus bereikt. Eén medewerker heeft per 1 september een andere functie buiten de afdeling Burgerzaken. Van de andere medewerker wordt de aanstelling niet verlengd. Het huidige contract eindigt eind oktober, maar tot die tijd wordt de betrokken ambtenaar uitgesloten bij het sluiten van huwelijken.

COC Amsterdam hoopt dat dit duidelijke beleid ook andere gemeenten doet volgen. “Wat ons betreft is het 10 jaar na de openstelling van het burgerlijk huwelijk mooi geweest met die weigerambtenaren: maak snel een einde aan het tolereren van discriminerende ambtenaren”. aldus Boutkan.

De gemeente Amsterdam is inmiddels door het COC weer op de lijst geplaatst van weigervrije gemeenten.