Volgens COC-voorzitter Vera Bergkamp is het niet makkelijk voor homojongeren op school. "Schelden en pesten zijn schering en inslag, de school is geen veilige omgeving voor LHBT's. Voorlichting is bittere noodzaak." Zo'n 50% van de middelbare scholieren heeft moeite met open homoseksualiteit. Het zelfmoordcijfer ligt bijvoorbeeld ook vijf maal hoger dan bij heterojongeren. Uit onderzoek is ook gebleken dat het gebrek aan voorlichting op scholen aan de grondslag van dit schokkende gegeven en geweld tegen homo's en lesbo's ligt.

Ondanks deze cijfers krijgt op dit moment ongeveer tweederde van de scholieren op de middelbare school geen enkele voorlichting over homo- en transseksualiteit. En als er wel voorlichting plaatsvindt, is dat in het kader van een vak als biologie.

Het COC zou willen zien dat sociale acceptatie juist centraal staat in plaats van biologie. Meer dan tachtig procent van de homojongeren zou ook graag meer voorlichting op hun scholen willen, om de positie van homo's te verbeteren.

In 2009 en 2011 werd er door de Tweede Kamer een motie aangenomen over verplichte voorlichting. Die werd door alle partijen, op het CDA, de ChristenUnie en SGP na, gesteund. Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt heeft op 12 april 2011 laten weten de motie uit 2009 niet uit te willen voeren. Hetzelfde geldt voor de motie uit 2011. De petitie die is opgestart moet Van Bijsterveldt overhalen.

 

De petitie tekenen kan hier. En hieronder kun je een item van EenVandaag bekijken over dit onderwerp.

 

sitestat