Het onderzoek is hier te lezen. Er staat onder andere in dat 11 procent van de PVV-stemmers negatief is over homo's terwijl juist deze partij zich profileert als voorvechter van homo-tolerantie en het aanpakken van homogeweld. Bij het CDA is dat percentage 8 procent. Kiezers van GroenLinks, D66 en de SP staan het minst negatief tegenover homo's.

Positiever nieuws: in internationaal verband is nergens de homo-acceptatie zo hoog als in Nederland. En daarnaast stijgt die homo-acceptatie ook nog eens. 'Slechts' 10 procent van de Nederlanders staat negatief tegenover homoseksualiteit. In 2006 was dit nog 15 procent.

Ondanks dit lichtpuntje zijn veel homo's in Nederland zich in het afgelopen jaar wel onveiliger gaan voelen dan het voorgaande jaar. Ruim een op de vijf homoseksuele mannen voelde zich in 2010 onveiliger, bij lesbiennes betrof het 13 procent. Dat komt vooral doordat de media meer aandacht besteden aan geweld tegen homo's dan voorheen, concluderen de onderzoekers van het SCP.

Zelden wordt dit gevoel van onveiligheid veroorzaakt door eigen ervaringen. Homo's krijgen geregeld negatieve reacties wegens hun seksuele voorkeur. Vorig jaar kreeg ruim een kwart van de homoseksuele mannen en 14 procent van de lesbische vrouwen daarmee te maken. Zo'n 4 procent zei dat meerdere keren te hebben meegemaakt.

Bron: Volkskrant

CF