Een paar jaar geleden zou je hierbij onmiddellijk denken aan een flauwe sketch op televisie, maar inmiddels wordt het steeds voorstelbaarder dat onderricht over homoseksualiteit een logisch deel gaat zijn van de lesstof op school. En daar is niet iedereen het mee eens.

Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die daadwerkelijk denken dat hun kinderen spontaan zo nicht als een paard worden van een lesje homobewustzijn. Als je daar al bang voor bent, je wordt nog veel eerder nazi van een geschiedenisles. En die mensen geven eigenlijk precies het argument voor die bewuste lessen. Want het is een dergelijk soort onnozele onwetendheid die duidelijk onderstreept dat een beetje meer kennis van zaken zou kunnen helpen.

Maar er zijn ook homo’s die zelf zeggen: “Je hoeft geen les in mij te geven.”

Die hebben het hele doodzwijgen en onzichtbaar maken van hun geaardheid tot een kunst verheven en kijken niet verder dan hun eigen anonimiteitsverlangen. Nou sterkte met navelstaren, maar je moet niet vergeten dat het op de meeste scholen nog steeds een hel is om er als puber achter te komen dat je anders geaard bent. Daar zijn die lessen voor en niet voor jou, dikke veertigjarige Harrie die geen begrip meer nodig heeft.

Het doel van zo’n les is toch niet om mensen cliche’s aan te praten? We gaan toch geen praktijkexamen handtasdragen of bloemschikken doen? Ik zie theorie al voor me, een homo met crocs aan en de vraag:”Deze homo wil zo de deur uit, mag dat?’ Nee we gaan gewoon uitleggen dat mensen zo geboren worden en plaatsen waar mogelijk de homo’s en lesbiennes die nou eenmaal op elke school voorkomen zo goed mogelijk in perspectief.

Het gaat om het kweken van begrip, niet meer en niet minder. We gaan geen ‘herken de homo’ spelen of mensen in verlegenheid brengen.

En nee ik geloof helemaal niet dat je met homolessen alle mogelijke ellende oplost, maar als het kan schelen, waarom zou je het dan niet doen? Mensen en zeker homo’s die tegen educatie over homoseksualiteit zijn vergeten een heleboel jongens en meisjes die bang en onbegrepen veel te lang in de kast blijven zitten omdat hun omgeving het afkeurt.

Begrip begint wat mij betreft zo vroeg mogelijk en aangezien we op een heleboel ouders niet kunnen rekenen lijkt het me goed  om op school te starten. En wat zou het dan heerlijk zijn als alle kinderen verplicht hun homohuiswerk samen met papa en mama moeten doen zodat die er ook nog wat van opsteken. 

“Sla allemaal je lesboek maar open op bladzijde zestien: Zie je die mevrouw daar? Dat is Marja van Bijsterveldt en zij vind deze lessen niet verplicht. Scheur allemaal deze pagina maar uit je boekje en pis er overheen.” 

Robbert Jan Proos