Het resultaat van zijn missie was al te volgen via zijn blog, maar inmiddels is er het boek ‘Amsterdam Slaapt’. Hierin komt veel uit zijn blog terug, maar het boek is meer. Het boek is een stadsgids voor toeristen, herkenbare documentatie voor Amsterdammers, een postmoderne rauwe non-fictie roman voor de lezer én een spiegel voor de hotelier.

‘Wat heerlijk!’ is het eerste dat je als lezer denkt wanneer je het concept hoort. Iedere dag in een hotel. Iedere dag verzorgd worden, geen bedden opmaken, niet stofzuigen, ontbijt wordt voor je gemaakt. Dat gevoel wordt versterkt omdat Van Dijk de eerste week al meteen het Park Hotel en The Grand aandoet, twee belangrijke affiches van de stad. De sfeer slaat om zodra het warmer wordt in de stad. Er komen meer toeristen, de bedden worden viezer en hotels raken vol. Blijkbaar zijn er ondanks dat je elke avond in een ander hotel kunt slapen, toch te weinig hotels in Amsterdam.

‘Amsterdam Slaapt’ laat je op momenten huiveren door malafide eigenaars, gebrekkige gastvrijheid en enge beestjes.

Van Dijk is erg open. Een jaar lang ben jij als lezer zijn roommate, reisgenoot en luisterend oor. Op sommige momenten wil je kleine geluksmomenten met hem delen maar veel vaker wil je hem troosten. Een hotelzwerver zijn, is kiezen voor eenzaamheid. Dankzij Van Dijk’s eerlijke schrijfstijl loopt er een rode draad door de oorspronkelijk losse verhalen. Je begrijpt hem en gaat met hem mee in zijn gevoel. De simpelste voorvallen maken niet alleen hem, maar ook jou lezer emotioneel. Het lijkt bij vlagen alsof de fragmenten waarin Van Dijk de hotels beschrijft therapeutisch voor hem werken. En juist dat maakt ‘Amsterdam Slaapt’ zoveel meer dan gewoon een hotelgids.

Het is te makkelijk om over de meest opvallende verhalen van Van Dijk te schrijven in deze recensie. Zonder de context van zijn ‘reis’ mis je de helft van het verhaal. Ook het interview dat Gay.nl in december met Van Dijk had, is in retroperspectief erg oppervlakkig. ‘Amsterdam Slaapt’ is een boek dat je moet ondergaan. Begin bij het begin en zwerf met Van Dijk mee door Amsterdam. Je zult er geen spijt van krijgen.

KS

WIN! Gay.nl verloot 3 exemplaren van 'Amsterdam Slaapt'! Kansmaken? Mail jouw favoriete hotel + motivatie naar win@gay.nl. Vergeet daarbij niet je voornaam, achternaam, profielnaam en adres te vermelden. 

‘Amsterdam Slaapt’ is verkrijgbaar bij je boekhandel, maar natuurlijk ook online. Klik hier om direct te bestellen. Op zaterdag 8 oktober is er een signeersessie + borrel in Boekhandel Vrolijk tussen 17u en 18u.