Seks onder invloed van drugs kan heerlijk zijn. Er kleven echter ook gezondheidsrisico’s aan. Beperk de risico’s zo veel mogelijk.

Olivier (32, Amsterdam): ‘Ik kreeg eens een sms’je van iemand nadat ik de avond ervoor flink was doorgezakt. “Ik vond het ontzettend geil, kan ik je weer zien?” schreef hij. Ik had geen idee wie hij was of waarover het ging.’ Wat Olivier nog wel wist, was dat hij GHB had gebruikt die avond.

 

GHB en GBL blijven populair in een deel van de fetisj- en gay scene om seks intenser te beleven, zo blijkt uit Schorer Monitor 2010. Ook wiet, poppers, XTC en cocaïne worden veel gebruikt, en natuurlijk alcohol. Niet alleen tijdens het stappen, ook op seksfeesten bij iemand thuis of in een club. Chems friendly is de term die mannen op internet gebruiken om aan te geven dat ze open staan voor het gebruik van middelen. Soms gecombineerd. Dat kan riskant zijn, omdat lastig te voorspellen is wat het effect precies is.

Controleverlies

Het verschil tussen de werkzame dosis en een overdosis is bij GHB of GBL heel klein en voor iedereen verschillend. Neem je te weinig dan voel je niks of nauwelijks iets, neem je te veel dan loop je het risico de controle te verliezen over wat je doet of zelfs out te gaan. Zorg dat je goed weet hoeveel je neemt en hoe sterk de GHB-oplossing is. Oppassen dus! Combineer het nóóit met alcohol. Tegenwoordig als Olivier GHB gebruikt, let hij extra goed op: ‘Ik neem het rustig in, verspreid over ongeveer een uur. Ik let goed op hoe mijn lichaam reageert. Zodra ik het effect voel, stop ik met innemen.’

Geen erectie

Per drugs verschilt hoe je de werking ervan ervaart. Veel mannen geven aan dat ze van alcohol of cocaïne extra geil worden, of dat ze met GHB of XTC uren door kunnen gaan. Poppers zijn populair bij seks om de kortstondige, heftige werking. Yeldir (24 jaar, Weert): 'Poppers gebruiken bij anale seks vind ik fijn omdat het me ontspant. Ik kan dan veel makkelijker geneukt worden. Twee minuten lang ben ik knettergeil.' Nadeel is dat hij er hoofdpijn van krijgt en makkelijk zijn erectie verliest, een effect dat ook bij XTC, GHB en cocaïne kan gebeuren. Drugs worden daarom vaak gecombineerd met een erectiepil zoals viagra of kamagra. Poppers en erectiepillen tegelijk gebruiken is levensgevaarlijk (zie kader).

Ook kan de seks na verloop van tijd saai worden zonder drugs. Rex (34, Amsterdam). 'Ik ging bewust op zoek naar partners die ook drugs gebruikten. Geleidelijk aan ging ik steeds meer gebruiken. Ik heb nu met mezelf afgesproken dat seks mét chems een uitzondering moet zijn.'

Meer inzicht

Goed eten voordat je gebruikt, uitgerust zijn, en gebruiken met een sekspartner op wie je kunt vertrouwen, kan helpen om de risico's te beperken. Ga je een middel gebruiken dat je niet kent, lees je dan eerst in over de werking en bijwerkingen ervan, en ook waarmee je het zeker niet moet combineren. Via drugs-test.nl is het mogelijk om onder meer coke, GHB en XTC te laten testen. Het vrijwaart je niet van risico's, maar geeft wel meer inzicht in wat je neemt.


Nooit combineren

-       Poppers met erectiemiddelen: kan leiden tot een acute bloeddrukverlaging, met bewusteloosheid en levensgevaarlijke schade aan vitale organen.

-       Coke met heroïne: verstoort je hartritme ernstig. Bij een te hoge dosering kun je eraan overlijden.

-       Speed met GHB: Speed werkt stimulerend waardoor je minder van de GHB merkt. Je neemt sneller te veel GHB met als risico dat je out gaat.

Praat mee over jouw ervaringen op Facebook.com/mantotman of kijk op mantotman.nl onder Mancyclopedie bij Seks onder invloed.