Naast dat trainen leuk en gezellig is om te doen, trainen ze natuurlijk voor het eindresultaat. Toch zijn die eindresultaten vaak niet zoals gewenst. Veel voorkomende problemen zijn stagnatie in de spierontwikkeling en het moeilijk weg krijgen van het buikvet.

Overtraining is hier de oorzaak van. Er wordt meer getraind dan nodig is, om het maximale  resultaat te behalen. Terwijl het lichaam nog aan het herstellen is van de vorige training, staat de volgende training alweer voor de deur.  

Training is een aanslag op veel lichaamssystemen en processen. Bij een effectieve training wordt het lichaam blootgesteld aan nieuwe impulsen, waardoor er ‘beschadiging’ optreedt en je lichaam gedwongen wordt om zich aan te passen.

De prikkeling vindt plaats tijdens de training, maar de aanpassing (herstel) erna. Als dit proces te vroeg onderbroken wordt met de volgende prikkeling komt het lichaam nooit tot het punt van aanpassen (supercompensatie). Er is dan geen vooruitgang behaald en die zware training was voor niets. Daarnaast is het enorm belastend voor je lichaam en neemt de kans op blessures en een verstoorde hormoonhuishouding toe.

Voor een topsporter is het wel mogelijk om dagelijks te trainen, omdat hun dag volledig in het teken staat van de sport en optimaal herstel. Maar voor de meesten is sport een hobby en wordt er naast de vele uren in de gym vaak fulltime gewerkt en zijn stress en matige voeding aan de orde van de dag. Dit zijn allemaal factoren die het herstel van je training sterk beïnvloeden.  

Optimaal resultaat behalen is een puzzel waarvan ieder stukje aanwezig moet zijn in de juiste verdeling.

De verdeling die ik vaak zie is: 

70% training, 20%, juiste voeding en supplementen  en 10% rust.

Raadzaam is:

30% training, 35% voeding en supplementen en 35% rust.

Minder vaak sporten vergt een andere mindset, maar als je je geest de baas bent en het je lukt, zul je snel resultaat ervaren. Je bent sterker, voelt je fitter en je zult merken dat je zelfs na vele jaren training nog prima vooruitgang kunt boeken.

Wil je graag meer weten over dit en vele andere onderwerpen? Dan kan je me vinden in mijn winkel op Prinsengracht 502 in Amsterdam.

Succes!

Leander de Weijer. 
Eigenaar Your Health Store