Als geboren Utrechtse heb ik met veel belangstelling de loopbaan gevolgd van Aleid Wolfsen, de burgemeester van m’n stadsie.

Bijna vier jaar geleden is hij ‘gekozen’ als burgemeester. Weet u het nog, er waren twee kandidaten. Beide heren waren rond de vijftig en beide waren PvdA-lid. De burgers van Utrecht vonden dit terecht een schijndemocratie en maar 9,4% bracht een stem uit voor één van beide. 60% stemde op Wolfsen en, hoewel de stemming ongeldig werd verklaard, werd hij in januari 2008 geïnstalleerd als burgemeester. (De PvdA greep deze schijnvertoning meteen aan om het burgemeestersreferendum de nek om te draaien. Schandalig voorbeeld van regentenpolitiek!)

Een slecht begin voor Aleid, die ik uit de Tweede Kamer ken als een sympathieke man en een kundig jurist. Misschien had hij dat beter in de Kamer kunnen blijven want als burgemeester rolt hij van het ene ‘incident’ in het andere. 

Een paar voorbeelden:

Een aantal doofpotaffaires. (Ons Utrecht, AD, een scriptie). Een zigeunerfamilie die hij een villa ter beschikking stelde. En afgelopen weken speelde zowel de zaak van het weggepeste homostel Hans en Ton als die van het weggepeste Marokkaanse gezin. Beide zaken waarin mensen veel leed is aangedaan (denk je eens in dat je je niet meer veilig voelt in je eigen huis, je eigen straat en je eigen buurt.). Beide ook zaken waarin Wolfsen en zijn mensen zeer laks hebben opgetreden. In plaats van ruiterlijk schuld te bekennen, probeerde Wolfsen de feiten te bagatelliseren en liet zodoende de slachtoffers voor de tweede keer in de kou staan.

Onacceptabel voor mij, maar niet voor de Gemeenteraad, die laten hem gewoon zitten.

Ik ben bang dat er voor m’n stadsie niets gaat veranderen. Zeker niet nu ik heb gelezen dat  burgemeester Wolfsen is voorgedragen als landelijk voorzitter van het Veiligheidsberaad.

Hierin zijn de 25 veiligheidsregio’s vertegenwoordigd en moeten zaken als crisisbeheersing en rampenbestrijding gecoördineerd worden. Een belangrijke baan, die veel tijd vergt. (23 september wordt daar een beslissing over genomen). Daarnaast heeft hij al 21 andere nevenfuncties. Wanneer gaat Aleid Wolfsen echt de keuze maken om ‘burgervader’ van Utrecht te worden? Het wordt tijd dat Wolfsen de Utrechtse burger op de eerste plaats zet!

Rita Verdonk

Meer info over rita:
www.ritaverdonk.nl
www.trotsopnederland.com

Fotocredit: Boi Reuter