Zeven jaar lang volgden Stanton Jones en Mark Yarhouse deelnemers van een soort workshop waarbij homo's bekeerd moesten worden, genaamd Exodus. Hun conclusie: de christelijke methode om homo's op het andere te laten vallen heeft soms wel degelijk succes. In 23 procent leidt de cursus namelijk tot een succesvolle bekering en valt de cursist daarna op vrouwen. Dertig procent van de deelnemers noemt zichzelf na de cursus 'stabiel kuis'. Een vijfde zag geen verandering in seksuele voorkeur.

Het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Sex and Marital Therapy liet hun onderzoek 'peer reviewen' door andere wetenschappers en nam de vinding op zijn najaarseditie. Dat verscheen afgelopen week.

Collega-wetenschappers en bloggers wijzen op de mazen in het onderzoek. Ze vragen zich af of de 'bekeerlingen' werkelijk hetero werden. De Amerikaanse Vereniging voor Psychologen stelde eerder dat verandering in geaardheid onmogelijk is.

Onderdrukken 'Van de 98 sterk gemotiveerde deelnemers kon slechts een klein en niet-gespecificeerd deel hun seksuele gevoelens onderdrukken', schrijft één van hen. 'Of ze werden iets meer biseksueel. Waarschijnlijk werd niet één van hen hetero.'

Een lesbische christelijke blogger wijst op het 'vooruitzicht van eeuwige verdoemenis' dat deelnemers voorgehouden zou worden. Gelovige homoseksuelen zouden vooral bang zijn. 'Deze mensen willen alles doen om veroordeling te vermijden. Ook als dat betekent dat ze als bewijs iemand van het andere geslacht moeten trouwen.'

Bron: Trouw

CF