Onderzoeker Andras Tilcsik, werkzaam aan Harvard University, heeft twee verschillende fictieve maar realistische cv's naar 1700 bedrijven gestuurd. Een cv bevatte relevante werkervaring bij een homostudentenvereniging. De andere cv rept over werkervaring bij de 'Progressive and Socialist Alliance'. Tilcsik gaf aan dit hebben gedaan omdat volgens hem werkgevers vaak naar sollicitanten met 'linkse' inslag leunen. Omdat homoseksualiteit daar soms ook onder wordt verstaan, zijn beide fictieve cv's in principe van niet bestaande 'linkse' sollicitanten. Op deze manier kan er dus geen zogenaamde 'research bias' op basis van politieke voorkeur ontstaan.

The study suggests gay candidates are less likely to get an interview
Uiteindelijk bleek dat sollicitanten zonder de homoreferentie een kans van 11,5 procent hadden om uitgenodigd te worden voor een interview terwijl dit voor de versie met homoreferentie op 7,2 procent bleef haken.

Tilcsik: "Het resultaat mlaat eigenlijk zien dat homomannen meer barrieres in het werkzoekproces tegen komen. En dat werkgevers homo-sollicitanten eerder afwijzen dan hetero-sollicitanten."

De vraag is nu natuurlijk: moeten homo's en lesbiennes hun geaardheid verbergen tot ze worden aangenomen? En is het acceptabel dat LGBT-werkgevers ook alleen maar homo's en lesbo's aan nemen om de balans terug te vinden? En zouden alle LGBT-sollicitanten hun afwijzing als een zegen moeten zien? Het behoedt ze tenslotte voor een baan bij een werkgever waar ze niet helemaal welkom zijn.

CF