Het stuk is een vervolg op de voorstelling ‘In bed is het fijn toeven’ die drie jaar eerder voor het eerst door dezelfde ploeg op de bühne werd gebracht en welke onlangs in Londen een succesvolle buitenlandse première beleefde onder de naam ‘Dwelling in bed ain’t bad’.

Ik zit met een biertje op de eerste rij en nog geen halve meter van mijn knieën begint het podium. Bij ‘In bed is het fijn toeven’ kroop het publiek bijna bij de personages Art Jan en Michiel in bed, nu zit ik bijna bij ze op de bank. De mannen komen op en keuvelen over hun dagje strand. Net op het moment dat mijn gedachten naar mijn eigen stranddag beginnen af te dwalen valt de eerste lach. Vanaf dan word ik woord na woord op subtiele wijze het stuk ingetrokken en begin ik mij thuis te voelen in het decor van hun huiskamer. Schaamteloos analyseer ik de relatie van de twee mannen en meerdere malen hoor ik uit de zaal achter mij kreten als ‘Been there’ en ‘Dat hebben wij ook, hè schat!’ opstijgen.

En dat is waar deze voorstelling van leeft: herkenning. Iedereen die in een relatie zit of heeft gezeten in welke samenstelling dan ook, zal zichzelf of zijn of haar partner herkennen in Michiel of Art Jan. De grapjes die alleen jullie begrijpen, het kissebissen, het verzoenen, het zoeken, het vertrouwen, de jaloezie en de lieve woordjes. De sfeer van het stuk is lichtvoetig en in de teksten herken je de vluchtige hand van Paul Haenen direct.

Zoals gezegd is ‘Wat een Heerlijk hete dag’ een vervolg op ‘In bed is het fijn toeven’ maar in dit geval is voorkennis een toevoeging, geen vereiste. Mocht je toch nieuwsgierig zijn geworden dan kan je de voorloper op 3 november of 2 december in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam zien. Een echte aanrader!

‘Wat een heerlijk hete dag’ speelt van 11 t/m 16 oktober in het Betty Asfalt Complex.

Voor reserveren bel 020 6264695 of ga naar de websites www.bettyasfalt.nl, www.wateenheerlijkhetedag.nlwww.inbedishetfijntoeven.nl voor meer speeldata.

Tekst: Bas de Brouwer