Anna GrodzkaDe links liberale partij Palikot Beweging is opgericht door miljonair en voormalig parlementslid Janusz Palikot en deed dit jaar voor het eerst mee aan de verkiezingen van Polen. Dat was gelijk een groot succes, ze werden de derde grootste partij. De Palikot Beweging pleit voor een geregistreerd partnerschap, legalisering van softdrugs, recht op abortus en vrije verstrekking van voorbehoedsmiddelen.

Anna Grodzka werd als man geboren, maar ging vorig jaar onder het mes om definitief als vrouw door het leven te gaan. Ze kreeg niet de meeste stemmen als lijsttrekker, maar zal vermoedelijk toch door de partij naar voren worden geschoven om in het parlement van Polen in Krakow plaats te gaan nemen. Ze wil zich sterk maken voor scheiding van kerk en staat. Geen makkelijke opgave in het streng-katholieke Polen. Als dat lukt wil ze haar invloed gebruiken om de rechten van homo's en transseksuelen in Polen te verbeteren.

Zelf liet ze aan de Daily Telegraph weten: "Ik weet nog niet zeker of ik uitgekozen ben, maar ik ben zeer opgetogen over dit resultaat. Als ik daadwerkelijk gekozen word, ben ik het enige transseksuele parlementslid ter wereld."

In Nieuw-Zeeland was er tot 2007 ook een transseksueel parlementslid, Georgina Beyer.

AN