1. Donderdagavond begint je nieuwe seizoen ‘Derek Ogilvie: kinderfluisteraar’. Hoe gingen de opnames?

De opnames gingen goed. Dat weet je nooit van te voren. We leven in een wereld waarin mensen ups en downs hebben. Als je met families gaat werken, hoop je dat ze consistent blijven en dat ze begrijpen wat het kind wil en nodig heeft. En vervolgens dat ze zich willen inzetten voor veranderingen die ze misschien moeten maken om van het leven van hun kind een vrolijkere plek te maken. En vergeet niet, als je een kind hebt dat niet slaapt, dan slaap je zelf ook niet.

2. Ga je op dezelfde manier verder met het programma als voorheen?

Nee, we werken met oudere kinderen in dit programma. In het vorige programma gingen wij mensen thuis langs. In deze nieuwe show nodigen we de mensen uit in Landal GreenParks en leef ik een week met ze. Daarnaast hebben we camera’s in het huis. Dat werkt erg goed. Het was intensief, maar tegelijkertijd een effectieve manier om de ouders eens goed in de spiegel te laten kijken en om de behoeftes van de kinderen te begrijpen.

3. Heb je het idee, nu met tien jaar ervaring, dat je mensen beter kunt helpen dan in het begin?

Ik weet nu beter op welke stenen ik kan staan zonder nat te worden. Door de ervaring heb ik sneller door op welke manier ik een kind het beste kan helpen en hoe ik het beste met mensen kan communiceren. Ik heb pijn gekend in mijn leven en ik ben daar op mijn eigen manier mee omgegaan, maar dat is niet noodzakelijkerwijs ook de manier waarop iemand anders dat zou doen. Dat begrijp ik nu beter.

4. Waarom heb je ervoor gekozen om weer een seizoen met kinderen te werken en niet een nieuw programma te maken waarin je contact zoekt met gene zijde?

Ik vind het leuker om mensen te laten zien wat ik écht doe. Mensen komen in de stad naar me toe en zeggen ‘dat is de baby-fluisteraar’, niet ‘dat is de ghost guy’. Met het helpen van kinderen ben ik bekend geworden. Van RTL mag ik doen wat ik wil en dit is wat ik het leukste vind.

5. Je doet ook theatershows. Hoe bereid je je daarop voor?

Mijn routine verandert. Het moment dat ik het podium op ga, moet ik er staan. Er is geen tijd om te klooien. Mensen komen voor een reden. Ze willen connecten, berichten krijgen. Voordat ik op moet, neem ik de tijd voor mezelf in de kleedkamer. Ik moet in de zone komen. Soms doe ik een reading bij mensen van de crew en soms kan ik direct het podium op. Het hangt af van hoe ik me voel en hoeveel shows ik onlangs gedaan heb.

6. Wat vind je leuker, theatershows of televisie?

Het zijn twee erg verschillende dingen. Tijdens de opnames voor het tv-programma vind ik dat het leukste, maar inmiddels is de theatertour begonnen en ga ik weer helemaal daar in op. Tijdens ieder theateroptreden gebeuren onverwachtse dingen. Dat vind ik mooi. Ik geniet van beide, maar áls ik tour dan sta ik het liefste elke dag op het podium. Op een dag ‘rust’ ben ik helemaal van slag.

7 Ben je eigenlijk religieus?

Ik probeer om spiritueel te zijn. Dat betekent voor mij dat ik me liefdevol en zorgzaam gedraag. Als dat me Christelijk maakt, prima, maar ik ga niet naar een kerk op zondag. Religie is voor mij naar de kerk gaan, liederen zingen. Dat is niets voor mij. Ik ben me meer bewust van karma. Wie goed doet, goed ontmoet. Probeer de beste versie van jezelf te zijn.

8. Heeft je coming out je geholpen bij het vinden van je eigen spiritualiteit?

Ik denk dat het moeilijk was voor mijn ouders om een homoseksuele zoon te hebben. Mijn moeder zei wel ‘ik wist het altijd al’, maar ik wist niet hoe mijn vader zou reageren. Hij zei ‘ik begrijp het niet, maar ik hou van je en ik steun je’. Ik heb mijn geaardheid jarenlang weggeduwd. Toen ik tijdens de Canal Parade meedeed met een eigen boot, was dat voor mij een grote stap, een omslagmoment. Dat heeft me een sterker mens gemaakt.

9. Je werkt veel met kinderen. Zou je zelf vader willen worden?

Ja, zeker! Maar het moet wel praktisch zijn. Ik reis veel, ik werk veel en ik ben al 46. Sommige landen accepteren geen homoseksuele mannen als adoptie-ouder, sommige landen eisen een bepaalde leeftijd of een leeftijdsverschil tussen ouder en kind. Ik zou het erg leuk vinden om een vader te zijn, om egocentrische redenen. Ik wil het graag meemaken; verjaardagen, kerstmis, eerste tandjes, eerste dag school, met poppen spelen met mijn dochter. Zoals Elton John het doet, geweldig! Dat zou ik voor mezelf ook wel willen.

10. Tot slot: het werk dat je doet kent vele sceptici. Hoe ga je daar mee om?

Het hoort erbij. Ik doe dit werk al heel lang. De meerderheid van de mensen gelooft er niet in. Ik kan de wereld niet veranderen, het zou arrogant zijn om dat te denken. Ik luister naar sceptici en ik probeer er van te leren maar de drang om sceptici het ongelijk te bewijzen heb ik niet meer.

KS

De Kinderfluisteraar is vanaf 27 oktober iedere donderdag te zien op RTL4 om 21.30u.
De theatertour is gedurende november en december en is bijna volledig uitverkocht. Kaarten kun je bestellen op www.rtltickets.nl of www.derekogilvie.com