Roze uitgaansgelegenheden in Amsterdam Gay Capital die alleen gericht zijn op homoseksuele mannen, hebben het moeilijk. Uitgaanstempels als Paradiso en Jimmy Woo zijn aantrekkelijk voor homoseksuele en transgender Amsterdammers.

Lesbische vrouwen schreeuwen om uitgaansmogelijkheden waarin zij zichzelf kunnen zijn. Extravagantie van de roze Amsterdammers is weer attractief voor grote feesten, kijk naar Valtifest.

LHBT Amsterdammers integreren dus in het algemene uitgaansleven. Je ziet steeds vaker dat homo’s en hetero’s naar dezelfde feesten gaan. Wat betekent dat in de toekomst voor de veiligheid in het uitgaansleven?


Uit de Nachtmonitor 2011 in opdracht van de Amsterdamse Nachtburgemeester Isis van der Wel blijkt dat zowel homoseksuelen als biseksuelen vaker last hebben van (verbaal) geweld dan heteroseksuelen (hetero 12% van de ondervraagden t.o.v. respectievelijk homo 22% en bi 17%).

Daarnaast voelen heteroseksuelen zich vrijer om zichzelf te kunnen zijn (waarderingscijfer 7,6) ten opzichte van homoseksuelen (6,9) en voelt men zich veilig (hetero 79% homo, 56 % en bi 78%), onveilig (hetero 19%, homo 33%, bi 16%) en zeer onveilig (hetero 4%, homo 11%, bi 7%).

SpeakUp Amsterdam heeft in alle stadsdelen van Amsterdam events georganiseerd met jongeren om mannelijkheid en vrouwelijkheid en de acceptatie hiervan in de publieke ruimte te bespreken.  Dit naar aanleiding van de foto’s van Pride Photo Award die de hele maand september op pleinen in de stad hebben gehangen. De resultaten van deze besprekingen worden op 3 november samengevat en voorgelegd aan een panel van kenners van het uitgaansleven.

Onder andere aanwezig om hun visie te geven:

  • Rob de Jong (ondernemer die concept Arc en Rogue ontwikkelde)
  • Thom Goderie (Mr Gay NL)
  • Miss May (drag queen)
  • Ton van Kesteren (Politie Amsterdam)
  • Jeanine van Pinxteren (stadsdeelvoorzitter Centrum)

Met dit event wil de organisatie Amsterdammers een stem geven om zich uit te spreken over wat er in het uitgaansleven moet gebeuren de komende jaren en hoe het roze uitgaansleven veiliger, maar vooral ook leuker kan worden. Wil je dit bijwonen? Kom op 3 november vanaf 19.30 uur naar Escape Studio en SPEAK UP! (event start om 20.00 uur).