Iedereen gaat wel eens af. Is het niet door een domme opmerking die je maakt, dan is het wel door een modeblunder. Opmerkingen kunnen simpelweg verkeerd aankomen doordat de toehoorder je niet snapt, geen humor heeft of geen idee heeft dat sarcasme een vorm van relativeren is. Maar met mode is dat eigenlijk precies zo, men snapt het niet, heeft geen humor, geen verstand van mode of simpelweg geen interesse.

Persoonlijk ben ik gek op mode.

Niet eens in de eerste plaats om het dragen, al zul je me daar zeker wel op betrappen, maar meer om het te ervaren. Musea, winkels en straten staan bol van mode. Mooie mode, lelijke mode, in de mode, uit de mode, jonge mode en oude mode, iedereen loopt er in. Of je het nu wilt of niet, je wordt er dagelijks mee geconfronteerd, zowel op straat als in je eigen kleedkamer (heerlijk) of kledingkast.

Het is altijd verbazend hoeveel mensen aangeven NIETS met mode te hebben terwijl kleding toch echt mode is. Er zijn maar weinig mensen die blind iets bij elkaar grabbelen zonder te letten op kleur, gelegenheid of seizoen. Keiharde modemomenten zijn dat! Jammer de pammer voor diegene die er niet aan willen maar je komt er toch niet onderuit!

Het mooiste vind ik de mensen die er werk van maken door in de ochtend vroeg op te staan en een weloverwogen keuze te maken.

Puttend uit magazines of eigen creativiteit worden de mooiste ensembles samengesteld om de dames en heren op straat te laten zien dat je mooi kleden een teken is van je goed voelen. Want geef toe, iemand die verzorgde kleding toont, ziet er gewoon stralender en zelfverzekerder uit. Als ik even snel een trui en jeans pak zonder te kijken omdat ik zie dat de melk op is en dus naar de supermarkt moet, voel ik me echt niet op mijn gemak bij de kassa. Dat zit uiteraard deels tussen je oren want de helft van de mensen geeft er geen zier om wat een ander aanheeft en zelfs de blind gekozen outfit wordt door anderen nog gezien als heel modieus en weloverwogen. Je kunt als ontwerper (ik, zei de gek) gelukkig nog wel eens een potje breken op dit vlak. Noem wat je aanhebt simpelweg kunst of een weerspiegeling van je gevoel en mensen kijken opeens veel dieper, met veel meer interesse naar jou en je eventueel mislukte outfit.

Gezien ik het sinds een klein weekje toch echt weer tijd vond worden om de shawls uit de kast te halen, een vestje onder mijn jas te dragen en met angst en beven in de vroege ochtend of late avond de kou tegemoet te treden, zou je denken dat ik als modeminnaar bedroeft ben dat de outfits bedolven gaan worden onder dikke lagen wol en kasjmier. Niets is minder waar: ik ben stiekem ook blij. De keuze van jassen en shawls is de enige die gemaakt hoeft te worden voor een snelle boodschap. Daaronder draag je vanalles wat de forens naast je niet zal zien want wanneer trek je de boel uit, behalve in een cafe, thuis of meeting?

Heerlijke lange dagen van onbekommerd kabeltruien, spijkerbroeken met een panty of maillot eronder, handschoenen, dikke shawls, mutsen en oorwarmers dragen komen eraan! Mocht je dan onverhoopt afgaan door onderuit te gaan, stuiter je nog lekker terug ook!

Allan