KatoSydney Nsubuga bekende homoactivist David Kato te hebben vermoord op 26 januari van dit jaar. Hij zei dat gedaan te hebben, nadat Kato hem niet wilde betalen voor seks zoals beide mannen eerder hadden afgesproken. Volgens hem was de moord een ongelukje en wilde hij zichzelf alleen verdedigen. Beide mannen werden huisgenoten, nadat Kato de borgsom voor Nsubuga had betaald toen deze in de gevangenis zat.

Zoals eerder op onze site te lezen viel stond Kato op de gehekelde dodenlijst van Oegandese krant Rolling Stone. Die publiceerde een artikel waarin namen en foto's van homoseksuelen stonden met daarbij de tekst: "Hang ze op. Ze werven nieuwe leden onder onze kinderen." Kato ging daarop naar de rechter, maar werd kort daarna vermoord. In Oeganda staat op homoseksualiteit een celstraf van maximaal 14 jaar.

Na de vele verontwaardigde reacties uit het buitenland op Kato's moord, kwam de politie van Oeganda toen snel met een verklaring naar Reuters dat de moord helemaal niets te maken had met die dodenlijst, maar dat het hier ging om een persoonlijk conflict.

Homorechtenactivisten hopen dat deze straf holebi's in Oeganda beweegt om homofobe aanvallen aan te geven bij de politie en te vechten tot ze ook gerechtigheid krijgen.

AN