Er is namelijk goed gesneden in het wiskundeonderwijs de laatste jaren. Zegt het woord staartdeling u nog iets? De gemiddelde Hollander denkt meteen aan een platgereden hond. Anderen zullen zich schaapachtig achter de oren krabben.

Vooral die laatste groep wordt hard getroffen. De economische crisis woedt en tiert. De ramen van het Beursgebouw zijn beslagen van vergadervocht en zijn al maanden niet meer gezeemd. Geen geld. U moet uw pensioen inleveren. Uw persoonsgebonden budget. Uw huurtoeslag. 

Als ik alles bij elkaar optel, krab ik mij net als u achter de oren. Ik begrijp niet hoe geld kan verdampen op de beurs. Wat kopen die mensen met al onze pensioenpremies? Ik voel me de vrouw van de mijnwerker die vrijdagavond dronken thuiskomt zonder geld.

Ik verbaas me er altijd over dat aandeelhouders, uitgerekend mannen die zich elke dag over cijfertjes buigen, zelf zo beïnvloedbaar zijn door roddels en achterklap. Werkloosheid in Spanje: een Griekse bank valt om. Mark Rutte laat een scheet: de beurzen in paniek.

Er worden rekenfouten gemaakt die net zo berucht worden als andere recente voorbeelden. Toen Mark Rutte 100 miljard euro Nederlands belastinggeld kwijt was na een eurotop. Toen geleerden op CERN concludeerden dat er deeltjes zijn die sneller bewegen dan het licht. Toen professor Diederik Stapel wist te melden dat vleeseters agressiever zijn dan vegetariërs. Ze boden allemaal hun excuses aan en Diederik kreeg zelfs een lijfelijke straf van de Universiteit van Amsterdam. Hij is nu bramenplukker.

Rekenen is misschien belangrijker dan u denkt. De Romeinen, nee zelfs de Babyloniërs konden het al. Oude beschavingen die het zichzelf telkens weer aanleerden, omdat het handel en welvaart mogelijk maakte. Onze welvaart heeft het mogelijk gemaakt, dat we rekenen weer hebben afgeschaft. Met ondergang van die welvaart als gevolg.

Toch houden we hardnekkig vol. We hebben rekenen niet meer nodig. Bij uw inburgeringscursus moet u weten dat een vrouw een maand na de miskraam weer ongesteld wordt, maar u hoeft geen staartdelingen te doen. Voor de onwetende: dat is een manier om bijvoorbeeld 100 miljard euro gedeeld door 16 miljoen inwoners uit te rekenen.

De Maya’s becijferden al dat in 2012 de wereld zal eindigen. Ik weet wel waarom. U trekt het in twijfel, maar kunt u het narekenen?

Marco van Woerden