peru mayorJosé Benítez is de burgemeester van Huarmey, een klein kustplaatsje in de Ancash regio van Peru. Hij maakte de opmerking over het leidingwater tijdens de lancering van een lokaal project dat de toegang tot water voor de inwoners van Huarmey moet vergroten.

Het plaatsje Huarmey staat bekend om haar overvloedige hoeveelheid garnalen en lange standen, maar de burgemeester is nu bang dat Huarmey een andere reputatie krijgt door verhoogde niveaus van strontium in het leidingwater.

Volgens Benítez vermindert dat metaal de mannelijke hormonen en kan dat leiden tot een toename van homoseksualiteit onder de inwoners.

Het water komt uit Tabalosos, een plaatsje dat beroemd werd door een uitspraak op een tv-station in Lima waarin gezegd werd dat Tabalosos bewoond wordt door 14.000 exclusief homoseksuele mannen.

Volgens dr. Castro, decaan van de faculteit farmaceutische scheikunde aan de Universiteit van Lima, kan strontium botkanker, bloedarmoede en cardiovasculaire complicaties veroorzaken. Een link naar homoseksualiteit is nog niet eerder gelegd.

AN