In de biografie 'We zien wel!' wordt onder andere duidelijk dat Shaffy liever niet over zijn liefde voor mannen praatte en het in zijn jeugd toch maar mooi tot de vijfde klas van het Gymnasium had geschopt.Hoogmoed sprak voor het boek met honderd vrienden, collega's, bekenden en ex-minnaars van Shaffy. Iederen wilde graag meewerken aan de biografie, op de laatste geliefde Bouke na.

De laatste vier partners van Shaffy passeren de revue in het boek, de acteurs Joop Admiraal, Ad Fernhout en Vincent Walter. De laatste was de ''geheimzinnige Bouke'', waar Shaffy volgens Hoogmoed tien jaar lang een lat-relatie mee had. De laatste 16 jaar van zijn leven is Ramses Shaffy alleen geweest.

Maar het was niet alleen vrolijkheid. ''Vaak lag de eenzaamheid op de loer, de melancholie en later de drang naar de fles.'' Het overmatige drankgebruik van Shaffy komt veel voor in het boek.

Zo zegt theatermaker Shireen Strooker over zijn rol in La Cage aux Folles in 1995: ''Hij bleek zich elke avond na de repetities te hebben bezopen. Als ik dat tevoren geweten had, was ik er nooit aan begonnen.''

Het viel Hoogmoed op dat Shaffy zijn voorkeur voor mannen niet vaak besprak. "Hij was biseksueel, met een duidelijke voorkeur voor mannen. Maar zijn liefdesliefdjes gaan vooral over de liefde voor vrouwen."


CF