Beste café en lounge
2010 werd gekenmerkt door de sluiting van homocafés in het hele land. Onder andere Amersfoort, Maastricht, Utrecht en natuurlijk Amsterdam raakten ‘huiskamers’ kwijt. In 2011 is dit tot op zekere hoogte weer rechtgetrokken. Terecht, want de homokroeg lijkt in populariteit toe te nemen. In 2011 zijn een aantal cafés opgevallen. Wilsons in Haarlem en Capella in Arnhem zijn al jaren een begrip in hun stad en hebben altijd een grote groep bezoekers weten te trekken. Wilsons heeft ook dit jaar weer een eigen verkiezing georganiseerd en Capella valt altijd op met de beruchte afterparty’s na een concert in het Gelredome. De Lollipop is dé place to be tijdens Roze Maandag, maar ook de rest van het jaar is er genoeg reden om een bezoek te brengen. Om verfrissend te blijven wordt er regelmatig verbouwd. Café Kalff in Utrecht is er nieuw bijgekomen en heeft in korte tijd naam gemaakt. Op de plek van de voormalige Chueca (en daarvoor Wolkenkrabber) heeft Utrecht er een nieuwe stamkroeg bij, waar het regelmatig tot diep in de nacht feest is. De Amsterdamse Chez Rene bestaat ook nog niet heel lang, maar heeft samen met omringende gay cafés het hele Amstelgebied nieuw elan gegeven. Het was nek-aan-nek met de Hotspot, maar vanwege het enthousiasme waarmee nieuw publiek in ‘de Chez’ wordt ontvangen, staan zij in de lijst.

Buiten Amsterdam zijn gay lounges niet of nauwelijks te vinden. In 2011 zijn er in Amsterdam drie bijgekomen en alledrie zijn ze genomineerd want we juichen dit soort borrellocaties alleen maar toe! In de Reguliers bevindt zich het chique Ludwig II, dat uitgebaat wordt door Jimmy Woo-eigenaar Casper Reinders en wat de thuisbasis is van stijlicoon Morris. Een paar deuren verderop zit de Eve. Eve is omgebouwd tot een stijlvolle lounge waar je onder het genot van wat fingerfood kunt genieten van keurig geserveerde drank. Als eerste werd dit jaar Bar Bump geopend, als een soort Prik XXL. Hoewel de bezoekersaantallen vaak tegenvallen, heeft Bump een fris imago, leuk barpersoneel en een heerlijke bovenverdieping.

Beste club
In deze lijst staan allemaal bekende namen. Kan ook niet anders, want veel gebeurt er niet in gayclubland. Opvallend is de toename van bezoekers voor Club Church, vooral een groep die normaal gesproken niet naar een fetisj-club toe zou gaan, lijkt nu op donderdag, zaterdag of zondag in de rij te staan. Een groot succes voor de thuisbasis van Jennifer Hopelezz. Club Roque blijft de mainstream gayclub van Amsterdam die iedere zaterdag vol staat, de Golden Arm is de grootste en, als het een drukbezochte avond is, misschien ook wel de leukste. Maar Gay Palace is ook weer terug van weggeweest. De Palace is sinds ons onderzoek weer volledig open gegaan en trekt steeds meer bezoekers die anders naar Antwerpen waren afgereisd. De Eindhovense Pallaz maakt de lijst compleet. De sympathieke Eindhovense club heeft iedere dag weer een ander thema, waarvoor hulde!

Beste feest

Sinds de sluiting van de Reguliers in 2010 zijn er tientallen gay of gayminded feesten in heel Nederland bijgekomen. Sommige zijn maandelijks, zoals bijvoorbeeld ‘good old’ Pann Utrecht. Het succes van het feest dat zich richt op het ‘net-uit-de-kast’-publiek lijkt geen grenzen te kennen. Ook de themafeesten (bijv. Pann Classic) en de Pann-on-Tour’s draaien onophoudelijk goed. Misschien dat de mensen die Pann ontgroeid zijn, nu elke maand kiezen voor F*cking Pop Queers. Het hippe Jimmy Woo-feest is standaard uitverkocht en prachtig aangekleed. Onder de rivieren is Think Pink dit jaar, met succes, ook van start gegaan met regelmatige feesten in de Bossche Orangerie. Met Oud & Nieuw vindt de vierde editie Can You Feel iT? van 2011 plaats. Ongetwijfeld het feest met de grootste shows, acts en celebs van deze nominatie, maar is het ook genoeg voor de meeste stemmen? Het andere gay feest in de AIR, Supertoys, sluit het jaar op 23 december af.  

Beste uitgaansgebied
Er zijn niet heel veel gebieden in Nederland met een grote concentratie homohoreca, dus ook deze lijst was eenvoudig te bepalen. Uiteraard staat de Reguliersdwarsstraat weer in de lijst, maar misschien heeft het Amsterdamse Amstelgebied de Reguliers qua populariteit wel ingehaald. Rotterdam, Eindhoven en Groningen hebben buiten Amsterdam het meeste homohoreca-aanbod in hun stad. Waar reis jij het liefst naartoe?


Fotocredit Can You Feel iT: Photo-company.nl