Gay Icon (nationaal)
Arie Boomsma was de afgelopen twee jaar de vertrouwde naam in deze lijst. Vanwege L’Homo, zijn deelname aan de Mister Gay-jury en het maken van de tv-serie KRO’s Uit De Kast zou hij zelfs een terechte winnaar zijn geweest in 2010. Maar in 2011 bleef het stil rond de goddelijke presentator. Uit De Kast werd weliswaar in 2011 uitgezonden, maar was ruim voor die tijd al opgenomen. Helemaal niet erg trouwens, het is geen bewuste keuze van Arie geweest om minder in de media te komen omtrent homoseksualiteit. En de thema-avond op Nederland 3 heeft hij ‘gewoon’ gepresenteerd.

Maar dat was niet genoeg voor een nominatie. Wie staan er dan wel in de lijst? Allereerst Eberhard van der Laan. De burgemeester van Amsterdam heeft in 2011 een compleet ander jaar beleefd dan in de eerste maanden van zijn burgemeesterschap in 2010. Waar er toen nog drie antigewelddemonstraties werden georganiseerd binnen vier maanden, is de hoofdstad in 2011 vrijwel niet opgeschrikt door opvallende homofobie. Er werd een man geterroriseerd door buurtgenoten in Amsterdam-West, maar Van der Laan hanteert een harde lijn en staat pal achter de homoseksuele inwoners (en bezoekers) van zijn stad. Een aanpak waar zijn collega in Utrecht ontzettend veel van kan leren.

Dan Ferry Doedens. De GTST-acteur won tijdens de Mister Gay Netherlands-verkiezing al de Gay Media Award voor de (positieve) manier waarop hij homoseksualiteit onder de aandacht wist te krijgen. ‘De kus’, die meer weg had van een woeste vrijscène, deed Twitter ontploffen met homofobe opmerkingen. Daaruit konden we opmerken dat de acceptatie nog niet zo ver is als werd gehoopt. De luchtige manier waarop Doedens met de kritiek en heftige reacties omging, is meer dan genoeg voor een nominatie. Maar ook deze nominatie zal de nuchtere, biseksuele acteur koud laten.

Vera Bergkamp is ruim anderhalf jaar voorzitter van het COC. De jaren voordat zij de leiding had, kwam de homobelangenvereniging regelmatig in opspraak of raakte het juist in de vergetelheid. Bergkamp heeft een scherpe, heldere campagne gevoerd (tégen de weigerambtenaar en vóór voorlichting op iedere school) en intern de organisatie rustig weten te krijgen. Een hele prestatie, want het COC staat niet bepaald bekend als een organisatie die openstaat voor verandering. Nadat ze binnenshuis de zaakjes op orde heeft gekregen, is het haar afgelopen maand gelukt om beide doelen te bereiken. Een gigantische overwinning voor de homobeweging die het leven van vele jongeren makkelijker kan gaan maken. Het is voor het COC te hopen dat Bergkamp niet op haar hoogtepunt stopt en nog vele jaren voor de Nederlandse gay scene bewaard blijft. In haar schuilt de nieuwe Boris Dittrich, dus grote kans dat ze wordt ‘opgepikt’ door New York.

Zelden werd er zo’n enthousiaste Mister Gay Netherlands gekozen dan afgelopen augustus. De 21-jarige Thom Goderie is weliswaar jong, maar heeft zeer terecht tienduizenden stemmers overtuigd en op 4 augustus ook nog eens een jury bestaande uit Vera Bergkamp (ook genomineerd), Diva Mayday, Jamai en Brittje Dekker. Thom hoefde zijn best niet te doen om stemmen te winnen, dat ging vanzelf. En na zijn uitverkiezing lijkt het enthousiasme alleen maar te zijn toegenomen. Met veel plezier neemt hij bijna alle uitnodigingen aan om mee te werken aan voorlichtingsprojecten, discussie-avonden, feestjes en campagnes. Misschien komt het wel door zijn leeftijd dat hij een uitstekend rolmodel is voor jongeren die met zichzelf in de knoop zitten of met vragen zitten over homoseksualiteit. Dat rolmodel zal Thom ongetwijfeld ook blijven als hij de gouden wisselpiemel weer moet inleveren. Thom is het levende bewijs dat de Mister Gay-verkiezing meer is dan alleen een zwembroekronde en dat levert hem de nominatie op in deze categorie.

TV-presentatrice Linda de Mol sluit de lijst af. Het (voor de duidelijkheid heteroseksuele) stijlicoon kreeg in 2011 voor elkaar waar heel veel homo-organisaties een moord voor zouden doen: ze kreeg actieve topsporters op de cover van de L’Homo. Opnieuw wist ze met de jaarlijkse gay glossy taboedoorbrekend te zijn en daarvoor hebben we niets dan lof.

Gay Icon (internationaal)
Het lag voor de hand om Lady Gaga een eigen categorie te geven. Dat is nu de internationale Gay Icon Award. Uiteraard is de zangeres zelf ook genomineerd. Gaga bracht het moderne gay anthem Born This Way uit en ging onverminderd door met haar strijd tegen pesten. Aan de overleden Jamey Rodemeyer bracht ze een zeer ontroerend tribute. Ricky Martin is de kast werkelijk uitgeknald. Sinds zijn coming out laat hij zich regelmatig gelden in het maatschappelijk debat, vooral via Twitter. Martin liet zelfs weten met zijn partner in het huwelijksbootje te willen stappen. Leuk weetje, de zanger krijgt komend jaar waarschijnlijk een gastrol in Glee. Dan Choi bracht dit jaar een bezoek aan de Amsterdamse Gay Pride. Het is voor de Amerikaanse ex-militair een heugelijk jaar, want eindelijk kwam er een einde aan Don’t Ask, Don’t Tell. Hij heeft er hard voor gestreden, dus een nominatie is op z’n plaats. Ben Cohen (foto), de heteroseksuele rugby-hunk, nam in 2011 hard stelling tegen homofobie, onder andere door de poseren voor OUT Magazine. Dat is pas stoer! Tot slot kwam Heroes-acteur Zachary Quinto uit de kast. Dat zagen we al een aantal jaar aankomen, maar in Hollywood is het gewoon niet gemakkelijk. Hopelijk is Quinto het eerste schaap over de dam.