Clinton ObamaDe memo van Obama roept agentschappen op te vechten tegen discriminatie van homo's, voor het beschermen van kwetsbare holebi-vluchtelingen en asielzoekers en ontwikkelingshulp te verhogen aan landen die LGBT-rechten respecteren en mishandelingen van homo's scherp aanpakken.

Minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei in Genève: Homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders zijn mensen die vrij worden geboren en gelijkheid en waardigheid verdienen. Sommigen lijken te geloven dat homoseksualiteit een westers fenomeen is en dat mensen buiten het westen dus reden hebben dit te verwerpen. De werkelijkheid is dat holebi's overal ter wereld worden geboren in elke samenleving. Ze zijn van alle leeftijden, rassen, religies en zijn artsen, leraren, boeren, bankiers en atleten. Of we het nu weten of erkennen, ze zijn onze familieleden, vrienden en buren. Het is geen westerns verzinsel, maar de menselijke realiteit.

In het publiek in Genève zaten ook vertegenwoordigers van vele landen waar homoseksualiteit verboden is (Pakistan en Afghanistan) of waar er zelfs de doodstraf op staat (Iran, Saudi Arabië). Vele ambassadeurs van die landen zaten tijdens de speech met een stalen gezicht op hun stoel en verlieten direct na de toespraak van Clinton de zaal.

Natuurlijk heeft de memo van Obama de nodige ergernis opgeroepen bij verscheidene Republikeinse presidentskandidaten. "Het bevorderen van speciale rechten voor homo's in het buitenland is niet in Amerika's belang en geen cent waard van het geld van de belastingbetaler," aldus Rick Perry. Rick Santorum noemde de memo 'het promoten van de homoseksuele agenda in het buitenland.'

AN