Bergkamp: "Dit is een heel bijzonder jaar. Als COC hebben we veel bereikt met als mijlpaal de verplichte voorlichting. Maar we zijn er nog niet voor wat betreft de sociale acceptatie. Deze prijs geeft mij extra energie om mij hiervoor te blijven inzetten."

Volgens Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel Bergkamp een terechte winnaar. "Ze heeft als voorzitter van COC Nederland belangrijke doelstellingen behaald. Zo komt er verplichte voorlichting over homoseksualiteit op iedere school en wordt er een einde gemaakt aan de 'weigerambtenaar'. Daarnaast heeft Bergkamp het imago van de belangenvereniging weer een duw in de goede richting gegeven."

L'Homo
Linda de Mol, die jaarlijks het taboedoorbrekende blad L'Homo uitbrengt, eindigde op de tweede plaats, gevolgd door Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, Ferry Doedens en Mr Gay Thom Goderie. Bergkamp ontving 35% van de stemmen.

De voorgaande jaren werd de Gay Icon Award keer op keer in de wacht gesleept door Lady Gaga. Dit jaar zijn nationaal en internationaal gesplitst. Gaga eindigde met meer dan 40% van de stemmen bovenaan in de internationale lijst, boven onder andere Ricky Martin.

Politicus
Boris van der Ham (D66) is uitgeroepen tot Politicus van het Jaar door de Gay.nl-bezoekers. Hij kreeg een paar procent meer dan minister De Jager (CDA) die dit jaar uit de kast kwam. Onder respectievelijk Pia Dijksta (D66) en Ineke van Gent (GroenLinks) eindigde Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) die flink aan populariteit heeft ingeboet sinds ze in een stemming de weigerambtenaar beschermde.

De prijzen worden uitgereikt op vrijdag 23 december in Ludwig Zwei, Reguliersdwarsstraat Amsterdam. De uitreiking is vrij toegankelijk en begint om 20.00u. Tijdens de uitreiking worden ook de horecaprijzen bekendgemaakt. Na de uitreiking is er een afterparty in de AIR, bij Supertoys!