Dat hebben de advocaten van Manning gezegd in de eerste hoorzitting. De verdediging  van Manning greep het moment tevens aan om te vragen om een andere rechter. Volgens advocaat David Coombs is de rechter die de zogeheten artikel 32-hoorzitting leidt, bevooroordeeld. Rechter Paul Amanza liet slechts 2 van de 38 getuigen toe die de verdediging wenst. Daarom kan de zaak van Manning niet goed worden bepleit, stelt Coombs. De 20 getuigen van de overheid, onder wie ook 10 die Coombs had aangevraagd, werden wel toegelaten.

Amanza moet bepalen of er voldoende bewijs is om een proces voor een militaire rechtbank tegen de 23-jarige Manning te beginnen. Hij geeft zijn advies aan een stafofficier, die besluit of er een zaak komt. De hoorzitting zal waarschijnlijk 5 dagen duren.

Manning is onder meer aangeklaagd voor het vergaren van staatsgeheimen en het verspreiden ervan onder niet-geautoriseerde partijen, waarvoor hij maximaal 52 jaar celstraf kan krijgen. Ook wordt hij verdacht van het 'helpen van de vijand', waarop de doodstraf staat. De militaire aanklagers hebben echter laten weten niet te zullen aandringen op een executie maar op een lange gevangenisstraf.

Manning werd in mei 2010 in Irak gearresteerd, nadat een hacker de Amerikaanse autoriteiten over hem had getipt. Hij werd lange tijd geïsoleerd opgesloten in een zwaarbewaakte gevangenis. Ook werd hij volgens zijn advocaten gedwongen om naakt te slapen. In april werd hij in een andere gevangenis onder een soepeler detentieregime geplaatst, waar de omstandigheden volgens zijn advocaten beter zijn.

Bron: NU.nl/Telegraaf