Dat zegt kennisinstituut Movisie, dat agressie en geweld tegen lesbische vrouwen onderzocht. Lesbiennes melden incidenten echter een stuk minder vaak dan homomannen, stellen de onderzoekers.

De onderzoekers spraken 24 vrouwen die 54 incidenten van antilesbisch geweld meldden. Daarbij bleek dat ze onder meer te maken kregen met belediging en bedreiging, maar ook met zware mishandeling, poging tot doodslag, aanranding en verkrachting.

Desondanks blijft aangifte vaak uit. "De vrouwen schamen zich voor het, vaak seksueel getinte, geweld en denken dat het zinloos is om aangifte te doen of bagatelliseren het", aldus onderzoeker Hanneke Felten. Ook zouden ze vaak te maken krijgen met weinig behulpzame politiemensen. "De politie raadt hun in veel gevallen af om aangifte te doen vanwege gebrek aan bewijs." Volgens de stichting Ondersteboven, die opdracht gaf tot het onderzoek, is geweld tegen lesbische vrouwen relatief onzichtbaar in de media en in de officiële statistieken van politie en antidiscriminatiebureaus. De onderzochte incidenten zijn in slechts één geval terug te vinden in de politiestatistieken als antilesbisch geweld.

Uit het onderzoek blijkt dat de gevolgen voor deze vrouwen vaak ingrijpend zijn. In één geval is sprake van blijvende invaliditeit, verder kampen enkele vrouwen met posttraumatische stressstoornis en suïcidaal gedrag. Ook voor de andere vrouwen heeft het geweld verstrekkende gevolgen. Felten: ‘De slachtoffers passen hun gedrag blijvend aan, zodat ze niet meer zichtbaar zijn als lesbische vrouw, door bijvoorbeeld in het openbaar geen affectie te tonen.’

Ondersteboven roept op om geweld te melden bij de politie, ook als het al langer geleden is. Eerder deze maand werd bekend dat het Openbaar Ministerie, politie en homobelangenorganisatie COC gaan samenwerken om geweld tegen homo's en lesbiennes aan te pakken. Zes procent van de vrouwen noemt zich lesbisch of biseksueel.

Bron: Nu.nl/Movisie