Het voorstel van Ajax wordt vrijwel overal positief ontvangen. De club kreeg daarnaast meteen verzoeken van andere groeperingen. Zo wilden ouderen en invaliden eveneens toegelaten worden. Ook Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel zag zijn kans schoon. Hij riep de KNVB en Ajax op om ook homo's toe te laten.

Schimmel zag twee kansen: een commerciële en een maatschappelijke. Alles rondom het keeperincident is nieuws, dus zijn oproep betekende automatisch grote media-aandacht voor Gay.nl. Geef hem eens ongelijk. Daarnaast zag hij de mogelijkheid om homofobie in voetbalstadions aan de kaak te stellen.

Dat mocht wel eens. De voetbalbonden en -clubs doen daar veel te weinig aan.

Onmiddellijk brak er echter paniek uit op Gay.nl. De reacties logen er niet om. Verwijt 1: een COC-lidmaatschap is geen goede manier om homoseksualiteit te controleren. Dat klopt. Kris, hoe kwam je erbij? Verwijt 2: Schimmel zou niet namens de hele homogemeenschap mogen spreken. Dat deed hij niet, leer lezen. Verwijt 3: in de beeldvorming zijn homo's door Schimmels oproep nu geen 'echte mannen', waardoor wij weer 'in een hokje worden gestopt'.

Allereerst lijkt mij de beeldvorming dat homo's geen sporters aanvallen zo slecht nog niet. Maar belangrijker: waarom worden veel homo's zo hysterisch als het om beeldvorming gaat? Ik heb nergens vrouwen, ouderen of invaliden horen klagen over de verschillende voorstellen rondom Ajax – AZ.

Je kunt een groep mensen een overkoepelende term geven op basis van gemeenschappelijke kenmerken. Alle mannen die op mannen vallen, zijn homo.

Daarnaast kunnen er binnen die groep ook veelvoorkomende kenmerken zijn. Voldoen daarmee alle leden van de groep aan die kenmerken? Natuurlijk niet. Er bestaan ook agressieve homo's. Net zoals er agressieve ouderen, invaliden en vrouwen zijn. In de praktijk komt het echter minder voor. Vergelijk het aantal geweldsincidenten in gayclubs maar eens met andere clubs.

Uiteindelijk is -ondanks en dankzij- al die kenmerken ieder individu uniek. Gelukkig maar. Het zou een saaie bedoening worden als iedereen gelijk was. Als jouw omgeving het beeld heeft dat alle homo's nichterig zijn, kun jij met je eigen gedrag desgewenst het tegendeel bewijzen.

Of niet. Vraag jezelf eens af: is het erg om in de ogen van anderen 'geen echte man' te zijn? Jij bent wie je bent. Jij bepaalt hoe je je gedraagt. Wees er trots op. Of je nu van musicals, voetbal of allebei houdt. Maar laat ook anderen zichzelf zijn. Leg anderen niet het gedrag op dat de massa 'normaal' vindt.

Die massa bestaat uit individuen. En ieder individu bewijst dag in dag uit dat alle generalisaties over welke groep dan ook onzin zijn.

Schimmel wilde met zijn oproep aandacht vragen voor homofobie in het voetbal. Als jij vervolgens alleen obsessief bezig bent met de mogelijke beeldvorming, is dat je eigen probleem en niet het zijne.

Roelof Smit