Hoewel genderdysforie, of Gender Identity Disorder (GID), in Koeweit erkend is als medische aandoening, houdt de wetswijziging in kwestie geen rekening met transgenders. Daarenboven bevat het gewraakte amendement geen duidelijke omschrijving van hetgeen als strafbaar feit wordt beschouwd. Hierdoor heeft de politiemacht van het olierijke ministaatje de vrije hand gekregen in het bepalen of het uiterlijk van iemand een overtreding van de wet in kwestie inhoudt.

Als gevolg hiervan zijn transgender vrouwen -individuen geboren als man die als vrouw door het leven gaan- op grote schaal slachtoffer geworden van discriminatie, willekeurige arrestatie en zelfs martelingen. Zo zouden transgender vrouwen tijdens hun arrestatie en detentie door politieagenten gedwongen zijn zich uit te kleden, waarna ze onder hoongelach in het politiebureau werden rond geleid. Daarnaast zouden transgender vrouwen zijn onderworpen aan opsluiting in een isoleercel, emotioneel en fysiek geweld, en chantage in ruil voor seksuele diensten.

Op dit ogenblik zouden in Koeweit dertien transgender vrouwen in een gevangenis zijn opgesloten. Human Rights Watch heeft de regering en het parlement van Koeweit opgeroepen het gewraakte amendement per direct uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen.
Het rapport van Human Rights Watch kun je hier vinden.

Bron: Human Rights Watch/GME